2017 yılında yayınlanan 696 sayılı KHK ile alt işverenlerde çalışan personel, çalıştıkları kurumun kadrolu işçisi olmuştu. Fakat, 2018 yılında 2 Nisan'dan sonra, yaş, prim ve hizmet yılı gibi sebeplerle 42, 45, 47, 50 ve 52 yaşlarındaki işçiler, istemeden emekli edilerek işten çıkarılmıştır. Bu işçilerin kurum tarafından iş sözleşmeleri tek taraflı olarak sonlandırılmıştır.
696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler prim gününü artıramadı
Bu uygulama Anayasa'ya ve İş Kanunu'na aykırıdır ve binlerce kişinin mağdur olmasına sebep olmuştur. Sosyal güvenlik hakkı, Anayasa ile korunan temel bir haktır. Bu yüzden isteyerek emekli olmayan vatandaşlara, çalışma hayatında yer alabilecekleri bir fırsat verilmeli, isteyenlerin işe dönmesi için yasal bir düzenleme yapılmalıdır. İşçiler, 696 sayılı KHK ile kadroya geçmelerine rağmen 40'lı yaşlarda emekli edilmeleri yüzünden prim gün sayılarını arttıramamışlardır. Bu da emekli maaşlarının 7500 TL civarında kalmasına neden olmuştur. Bu durumda mağduriyeti büyüyen vatandaşlar iş barışının sağlanması için adaletli bir çözüm bekliyorlar.
696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler görevlerine geri dönmek istiyor
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2017 yılında "sürekli işçi" olarak çalışmaya başlayan ancak 2018 yılında 2 Nisan'dan itibaren yaş, prim ve hizmet süresi gibi kriterlere takılarak işten çıkarılan işçiler, Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve İş Kanunu'na uygun olmayan bu zorunlu emeklilik uygulamasına tepki gösteriyor. 696 KHK'lı işçiler, iş hayatında aktif olabileceklerini, isteyenlerin de görevlerine geri dönebilmeleri için yasal bir düzenleme yapılmasını istiyorlar.