"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5763 %0.26
36,2143 %-0.06
3.400.911 %1.141
2.987,50 0,86
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Zorunlu emeklilik mağduriyeti Kod-8 ile devam ediyor!

Zorunlu emeklilik mağduriyeti Kod-8 ile devam ediyor!

2023 Mart'ından itibaren zorunlu emeklilik kısmı kaldırıldı ancak işverenler Kod-8 ile resen emekli etmeye devam ediyor.

296 Sayılı KHK'nın sonucunda 2 Nisan 2018 tarihinde bütün belediyelerin taşeron şirketlerinde çalışan işçiler belediye şirket işçiliğine geçiş yapmış oldu.

2018'in Nisan ayında daha önce hiçbir şekilde Türkiye'de uygulanmamış bir yasayla karşı karşıya kalan belediye şirket işçileri zorunlu emeklilik diye bir Kanun Hükmünde Kararname'den kaynaklı bir düzenleme ile karşılaştı. Bu düzenleme belediye yöneticilerine “KHK ile geçişi yapılan 600 bin işçinin, emeklilik maaşı almaya hak kazandığı gün işine son verme”  zorunluluğu veriyor. 

Daha sonra bu yasanın üzerine EYT çıkınca, 44-45 yaşında insanlar zorunlu emeklilik diye bir yasa ile karşı karşıya kaldılar. Yani 25 yılımı ve prim gününü dolduran işçiler adeta apar topar emekli edildi. Belediye yöneticileri kararıyla genç yaşlarda zorunlu emekli olan işçiler maddi ve manevi sıkıntı sürecine girdi. Zorunlu emekliliğe karşı binlerce işçi mahkemelerin yolunu tuttu. 

İşçiler 2018'in Nisan ayından 2023'ün Mart ayına kadar bu şekilde zorla emekli edildiler. İşçilerin, 2023 Mart'ında mahkemeleri kazanıp sosyal medya ve siyasi partiler üzerinde ciddi bir basınç kurumasının ardından çıkan kanunla, 2023 Mart'ından itibaren zorunlu emeklilik kısmını kaldırıldı.  

Ancak zorunlu emekliliğin kaldırılması belediye yöneticilerini durduramadı. İşçiler, belediye yöneticileri tarafından zorlandıkları emekliliği kabul etmeyince Kod-8’den resen emekli edilmeye başladı. 

Kod-8 “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” tanımlanmıştır. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir. Yani Kod-8, bir işçinin, yaşını ve gününü dolduran bir işçinin talep etmesi üzerinde işverenin emeklilik üzerinden onun çıkışını yapması demektir. 

Belediye yöneticileri de işçilerin Kod-8'den SGK'ya bildirimini yaparak zorla emekli etmenin bir başka yöntemini deniyor. 

Bu uygulama Anayasa'ya ve İş Kanunu'na aykırıdır ve binlerce kişinin mağdur olmasına sebep olmuştur. Sosyal güvenlik hakkı, Anayasa ile korunan temel bir haktır. Bu yüzden isteyerek emekli olmayan vatandaşlara, çalışma hayatında yer alabilecekleri bir fırsat verilmeli, isteyenlerin işe dönmesi için yasal bir düzenleme yapılmalıdır.

İşçiler, 696 sayılı KHK ile kadroya geçmelerine rağmen 40'lı yaşlarda emekli edilmeleri yüzünden prim gün sayılarını arttıramamışlardır. Bu da emekli maaşlarının 7500 TL civarında kalmasına neden olmuştur. Bu durumda mağduriyeti büyüyen vatandaşlar iş barışının sağlanması için adaletli bir çözüm bekliyorlar.

İşten çıkarılan işçiler, Anayasa'ya ve İş Kanunu'na aykırı olan bu uygulamaya karşı çıkarak, isteğe bağlı olarak çalışmaya devam etmek istediklerini belirtiyor. 696 KHK'lı işçiler, iş gücüne katkıda bulunabileceklerini ve hak ettikleri emeklilik maaşını alabilmek için yasal bir düzenleme talep ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *