Kanunun kapsamında, çalışan sayısı bir bile olsa tüm İş yerlerinde “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” kategorilerinde uzman ve hekim bulundurma zorunluluğu getirildi. Daha önce yalnızca belirli tehlike sınıfındaki ve çalışan sayısının üzerinde olan iş yerlerini kapsayan düzenleme, bu yeni uygulamayla birlikte tüm işletmelere sunuluyor.
Düzenleme, İş kazalarını ve meslek hastalıklarını en aza indirmeyi, güvenli çalışma ortamı oluşturmayı ve verimliliği artırmayı hedefliyor. Bakanlık bu kapsamda, az tehlikeli iş yerleri için belirli eğitimlerle şartların yerine getirilebileceğini belirtiyor. Ancak tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri, profesyonel bir şekilde İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak zorunda olacak.
hangi İş Yerleri kapsamda olacak?
Yürülüe giren kanun; muhasebe, avukatlık büuroları, teknoloji firmaları, küçük cafeler, restoranlar, kuaförler, giyim mağazaları, kreşler ve anaokulları gibi şirketlerden tiyatro, kütüphane, müzeler gibi sanat kurumlarına kadar geniş bir yelpazedeki işletmeleri kapsıyor. En küçük işletmeler dahi, bu yükümllülüğe uymak zorunda.
İş Güvenliği Uzmanları ve Hekimlerin Görevlendirilmesi
Az tehlikeli iş yerlerinde: C, B ve A sınıfı uzmanlar çalıştırılabilecek.
Tehlikeli iş yerlerinde: B ve A sınıfı uzmanlar bulunacak.
Çok tehlikeli iş yerlerinde: Sadece A sınıfı uzmanlar görev alabilecek.
İş yeri hekimleri ise az tehlikeli sınıfta eğitim alan İSG profesyonelleri veya tam yetkili uzmanlar arasından seçilecek.
Cezalar Cep Yakacak
Kanuna uymayan iş yerlerine uygulanan para cezaları oldukça yüksek. Her bir uzman ve hekim için ayrı ayrı yazılan temel ceza tutarı şu şekilde:
Az tehlikeli iş yerlerinde 50’den az çalışan için 92 bin 403 TL,
50’den fazla çalışan bulunan iş yerleri için ise 138 bin 604 TL.
Bir berberin haftada sadece 1 saat uzman ve 1 saat hekim çalıştırması halinde aylık 3 bin 885,64 TL ek masrafı olacak. Bu şartlara uymayan iş yerleri cezalı işlemlerle karşı karşıya kalacak.
Bakanlık, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı bulunan iş yerlerinin işverenlerinin veya vekillerinin eğitim alarak çalışanları için güvenlik hizmetlerini kendilerinin yüretebileceğini belirtti. Bu kapsamda bakkal, terzi, emlak büreoları gibi küçük esnafa özel alternatif düzenlemeler de planlanıyor.
Uzman ve Hekim Maaşları Ne Kadar?
Tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanları:
C sınıfı: En az 28 bin 45 TL.
B sınıfı: En az 40 bin 710 TL.
A sınıfı: En az 47 bin 586 TL.
Tam zamanlı İş Yeri Hekimleri:
Aylık net maaş 221 bin 800 TL, saatlik ücret 1.416 TL.
Kısmi zamanlı çalışan uzmanlar saat başına:
C sınıfı: 130,7 TL,
B sınıfı: 189,8 TL,
A sınıfı: 221,8 TL ödeme alıyor.
Tam zamanlı uzman ve hekim bulunduran bir şirket, aylık ortalama 260 bin TL ödeme yapmak zorunda kalacak.