Bu kapsamda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı'nda, iş dünyası için önemli adımlar atıldı. TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve TOBB arasında "Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)" ve "Kadın İstihdamı İş Birliği" protokolleri imzalandı.
İmzaların ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlerin talepleri doğrultusunda yeni bir adımı hayata geçirdiklerini belirtti. Işıkhan, "Bugün devreye soktuğumuz 'Aday Havuz Sistemi' ile artık işverenlerimiz, İŞKUR'a kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecek ve onlara sistem üzerinden mesaj gönderip davet edebilecekler. Böylece işverenlerin eleman ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılamalarını sağlamış olacağız," dedi.
ENGELLİ HİBE ÇAĞRILARI İÇİN YENİ TEMA
Bakan Işıkhan, bu yıl engelli hibe çağrılarına yeni bir temayla çıkacaklarını belirtti. 2024'teki hedeflerinin, otizmli bireylerin işgücüne katılımını artırmak olduğunu açıklayan Işıkhan, "Otizmli bireylerimizi istihdam edecek işverenlerin projelerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Her yıl değişen temalarla toplumsal duyarlılığımızı artırmayı ve işgücümüze yansıtarak sosyal adaleti sağlamayı hedefliyoruz," ifadelerini kullandı.
KADIN İSTİHDAMINDA ÖNEMLİ İLERLEMELER
Kadın istihdamı konusunda büyük adımlar atıldığını vurgulayan Işıkhan, Türkiye'nin kadın işgücüne katılım oranını artırmada OECD ülkeleri arasında lider konuma geldiğini söyledi. 2007-2023 yılları arasında kadınların işgücüne katılım oranını 12,7 puan, istihdam oranını ise 10,3 puan artırdıklarını belirten Bakan, Şubat 2024'te başlatılan "İş Pozitif Programı" ile 485 binden fazla kadının çalışma hayatına kazandırıldığını ifade etti.
İmzalanan "Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)" ile işverenlerin aradığı yetkinliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi sağlanacak. Bakan Işıkhan, "İŞKUR ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirilen bu protokol sayesinde işverenler, çalışanlarının yüzde 50'sine kadar kontenjan kullanma hakkına sahip olacak. 160 gün sürecek programlarda katılımcılar hem teorik hem de pratik eğitimler alacak, işverenler ise nitelikli elemanları kendileri yetiştirme fırsatı bulacak," diye konuştu.
KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE
Çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdam ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirten Bakan Işıkhan, yabancı işçilerin kayıtlı çalıştırılmasına yönelik reform adımlarını başlattıklarını açıkladı. Çalışma izni değerlendirme kriterlerinin gözden geçirildiğini söyleyen Işıkhan, sektörlerin iş gücü ihtiyacını dikkate alarak yabancıların kayıt dışı çalışmalarını önleme amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Toplantı, Bakan Işıkhan'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.