6 Kasım 2015 tarihli ve 29524 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, şoförlü taşıt kiralama hizmetlerini “personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı” olarak tanımlıyor. Ancak, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu çalışanlar taşeron statüsünde bile değerlendirilmedi ve kadro hakkından mahrum bırakıldı. Kamu İhale Genel Tebliği'ne göre, personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımları belirli kriterleri taşımalı. Ancak, bu tanımlamaya uygun olmalarına rağmen kiralık araç şoförleri kadro dışında tutuldu.
Kiralık Araç Şoförleri 7/24 Çalıştırılıyor, Haklarını Alamıyor
Kamu kurumlarında çalışan kiralık araç şoförleri, gece gündüz demeden çalıştırılmalarına rağmen kadrolu çalışanların sahip olduğu haklardan yararlanamıyor. Yol harcırahı alamayan, fazla mesai ücreti ödenmeyen ve asgari ücretin %50 fazlası üzerinden hesaplanması gereken maaşlarını tam olarak alamayan bu çalışanlar büyük bir mağduriyet yaşıyor.
Şoförlerin Talepleri: Kadro ve Adil Çalışma Koşulları
Kiralık araç şoförleri, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için şu taleplerde bulunuyor:
- İhale dokümanlarında personel sayısının net şekilde belirlenmesi,
- Çalışma saatlerinin idare tarafından düzenlenmesi,
- Yıl boyunca süreklilik arz eden işlerin tanımlanarak çalışanların kadroya alınması.
Başbakanlıkta 113 Şoföre Kadro Verildi, Diğerleri Neden Hariç Tutuldu?
Geçmişte benzer bir durum yaşayan Başbakanlıkta görev yapan 113 şoför için özel bir düzenleme yapıldı. 24 Aralık 2017’de yürürlüğe giren taşeron düzenlemesi, %70 işçilik maliyeti sınırlaması nedeniyle birçok taşeron işçinin kadroya alınmasını engelledi. Ancak, 9 Temmuz 2018 tarihli 703 sayılı KHK ile Başbakanlıkta görev yapan 113 şoför doğrudan kadroya geçirildi.
Fatma Kaplan Hürriyet Meclis’te Gündeme Getirmişti
Kocaeli milletvekili olduğu dönemde konuyu Meclis’te gündeme getiren, şu anda İzmit Belediye Başkanı olan Fatma Kaplan Hürriyet, 2018’de yaptığı konuşmada bu durumu eleştirmişti. Hürriyet, "Başbakanlıkta çalışan şoförler herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan kadroya geçirilirken, diğer kurumlarda çalışan şoförler aynı haktan yararlanamamıştır. Bu açık bir ayrımcılıktır" ifadelerini kullanmıştı.
Yetkililere Çağrı: Adaletsizlik Giderilsin
Kiralık araç şoförleri, kamu kurumlarında yaşanan bu adaletsizliğin sona ermesini ve kadro kapsamına alınmalarını talep ediyor. Başbakanlıkta görev yapan şoförler için çıkarılan özel düzenleme, tüm kiralık araç şoförleri için de uygulanabilir. Yetkililerden, taşeron şoförlerin haklarını teslim etmeleri ve adil bir çözüm üretmeleri bekleniyor.
Kaynak: İşçi Haber