İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul AFAD Koordinasyon Merkezi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, hem depremin etkileri hem de devletin sahadaki çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Bakan Yerlikaya, "Dün Marmara Denizi’nde meydana gelen, 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Sayın Bakanlarımızla birlikte vatandaşlarımızı bilgilendirdik, bilgilendirmeye de devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Depremin İstanbul’un yanı sıra Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir'de de hissedildiğini belirten Yerlikaya, yaşanan artçı sarsıntılara da dikkat çekti.
yerlikaya: En büyüğü 5.9 olmak üzere 8 artçı sarsıntı kaydedildi
Yerlikaya, şu ana kadar en büyüğü 5.9 olmak üzere 4 ve üzeri büyüklükte 8 artçı depremin kaydedildiğini aktardı. “Bu artçıların 7’si, depremin ardından ilk 4 saat içinde meydana geldi. Son 12 saatte 4’ün üzerinde herhangi bir sarsıntı yaşanmadı. Son 16 saat değerlendirildiğinde ise artçıların belirgin şekilde azaldığını görüyoruz.” dedi.
AFAD Deprem Bilim Kurulu’nun kısa süre içinde ikinci basın açıklamasını kamuoyuyla paylaşacağını da duyurdu.
TAMP devrede: Müdahale planı titizlikle yürütülüyor
Depremin hemen ardından Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) devreye alındığını söyleyen Yerlikaya, tüm afet gruplarının temsilcileriyle koordineli çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Yerlikaya, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen başvurular hakkında da bilgi verdi: “Şu ana kadar toplam 16 bin 793 çağrı alındı. Bunların 997’si depremle ilgili acil yardım talebiydi. Bu da çağrı sayısında ciddi bir düşüş olduğunu gösteriyor.”
Binlerce personel ve yüzlerce araç bölgede görevde
Marmara’daki çalışmalara destek vermek amacıyla 22 ildeki AFAD Müdürlüklerinden 650 personel ve 148 araç görevlendirildi. Kamu kurumları ve akredite STK’ların da katılımıyla bölgede toplam 903 araç ve 11 bin 481 personel görev yapıyor.
Deprem sonrası barınma ihtiyacına yönelik çalışmalar da hız kesmeden devam ediyor. Yerlikaya, “İstanbul’da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız camilerde, 50 bin vatandaşımız da okul, yurt ve sosyal tesislerde misafir ediliyor. Yani toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma ihtiyacı karşılandı.” dedi.
Barınma taleplerinin bugün de karşılanmaya devam edileceğini vurgulayan Bakan, vatandaşların güvenliği için tüm imkânların seferber edildiğini belirtti.
Toplanma alanlarındaki yoğunluk azaldı
Jandarma ve Emniyet’in saat 18.00 itibarıyla verdiği bilgilere göre, gerek acil toplanma alanlarında gerekse parklarda bulunan vatandaş sayısında düne göre büyük bir azalma yaşandı.
Yerlikaya, beslenme faaliyetleri hakkında da bilgi vererek, “Türk Kızılayı koordinasyonunda; 41 belediye ve STK’dan 36 ikram çadırı, 99 ikram aracı olmak üzere toplam 302 araç ile 1.508 personel ve gönüllü görev yapıyor.” dedi.
İkramların 348 noktada sürdüğünü açıklayan Yerlikaya, devletin tüm kurumlarıyla sahada olduğunu ve vatandaşların huzur ve güvenliği için gereken her şeyin yapıldığını söyledi.
yerlikaya: Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun
Bakan Yerlikaya, sözlerini “İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.” diyerek tamamladı.