İstanbul Güngören'de 47 yıllık 6 katlı bir binanın mutfak tavanında meydana gelen dökülmeyle birlikte beton parçalarının içinden midye kabukları çıktı.
Soğanlı Caddesi'nde bulunan bu eski binanın en üst katında yaşayan Hakan Ülkü, evde olmadığı sırada tavanın döküldüğünü ertesi gün fark etti. Ülkü, uzun süredir evin farklı bölgelerinde dökülmeler ve çatlaklar olduğunu ifade etti. Vatandaşlar ise her tramvay geçtiğinde binanın sallandığını belirtti.
"KAMYON BİLE GEÇSE SALLANIYOR"
Hakan Ülkü, "Yaklaşık 2 yıldır bu binada yaşıyorum. 1977'de inşaatı tamamlanmış, 1979'da taşınılmış. Bu bölgedeki ilk bina diyebilirim. İnşa edildiği ilk günden beri sallantılar hiç bitmemiş. Kamyon ya da araba geçtiğinde sallantı hissediliyor ve şu anda tramvay durağı yol üzerinde olduğu için her tramvay geçtiğinde sallanıyor. 2 yıldır bu binadayım; benden önce teyzem, ondan önce de dedemle anneannem burada oturuyordu. Teyzemin kaldığı zamandan itibaren bu binada dökülmeler var" dedi.
"BELEDİYE BU KONUDA DESTEK ÇIKAMIYOR"
Binanın giriş katında bulunan dükkan sahiplerini ikna edemediğini iddia eden Ülkü, "Gece geldiğimde fark etmedim ama ertesi gün uyandığım zaman fark ettim, mutfağımın tavanı çökmüş bir durumdaydı. Her taraf beton yığını beton da diyemem ona gerçi, deniz kabuğu yığını ve pas, demir de yoktu. Ben o sırada evde olsaydım, evde olduğum sırada başıma düşseydi; belki ölümle sonuçlanabilirdi. Bina kalabalık bir bina, çevre kalabalık bir çevre, cadde üzerindeyiz. Gerek bina içi gerek bina dışı birçok hasara sebep olabilir. Oluşan döküntüler sokaktan geçen insanlara zarar verebilir. Yüksek bir yerdeyiz, bir kişinin başına düşmesi bir kişinin ölümü demek ve bunun önüne kim geçebilir bilemiyorum açıkçası. Aylarca konuştuk görüştük, gerek bina içi gerek çevreyle; ama gelin görün ki bir sonuç alamadık. Binada oturanlar istemedi, isteyemedi. Dükkan sahipleri hiç istemiyor. Belediye bu konuda çok destek çıkamıyor açıkçası. Yani burada şu an kimsenin durumu iyi değil, insanlar o yüzden yanaşamıyor. Kentsel dönüşüme girişemiyorlar. Bu konuda açıkçası sonumuz ne olacak bilemiyorum." dedi.
Bina yapılırken deniz kumu kullanıldığını söyleyen Ülkü, "Binanın dökülen parçasından, mutfağımın düşen parçasından gördüğüm kadarıyla komple deniz kabuğu dolu. Zaten o deniz kabuğunun deniz tuzundan oluşan oksitlenmeler sebebiyle demir denen bir şey kalmamış, pas yığınına dönmüş. Betonu tutacak hiçbir parça yok. Beton düşmesi sadece benim başıma değil bu binadaki herkesin de başına gelebilirdi. Ölümle sonuçlanabilirdi tehlikeli bir durum. Bu durumu bina WhatsApp grubunda paylaşarak bina sakinlerini ikna etmeye çalışıyoruz. Umarım kentsel dönüşüme yanaşırlar yani durumun farkındalardır. Tek değiller, kalabalık aileler, birden fazla ölüme sebebiyet verebilir. Bahçelievler'de oldu geçenlerde gördük haberlerde, Küçükçekmece'de oldu, Avcılar'da oldu. Bir anda yıkılsa geriye sadece ölümden başka bir şey kalmayacak" şeklinde konuştu.
ÖRNEK ALINMASI GEREKİYOR
Olay sonrası Ülkü'nün teyzesi, sosyal medya aracılığıyla durumu belediyeye bildirdi. Belediye ekipleri, Salı günü binada yaptıkları incelemelerde yapının eski ve riskli olduğunu belirterek, binadan karot örneği alınması gerektiğini söyledi.