2018 yılında, İstanbul'a içme suyu temin etmek amacıyla oluşturulan Melen Havzası, Düzce'deki yerleşim alanlarının atık sularından korunmak için bir proje başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İSKİ tarafından alınan kararlarla, Cumayeri, Kaynaşlı, Yığılca ve Gölkaya'da atık su arıtma tesislerinin kurulması planlandı. Ancak, 6 yıl boyunca kağıt üzerinde kalan bu projeler için hiçbir adım atılmadı ve atık su arıtma tesisleri inşa edilmedi. Bu sebeple, Düzce'nin kanalizasyon atıkları Melen'e sızarak, İstanbul’un içme suyu kaynağını kirletti.
Yatırım Planı Kağıt Üzerinde Kaldı
Melen Havzası'na yönelik bu çevre koruma projesi, ilk kez 2019 yılında İBB Meclisi'nde yatırım planına alındı. Fakat, İBB'nin yönetimi 2019 yılında CHP'ye geçtikten sonra, proje kağıt üzerinde kaldı. Atık su arıtma tesislerinin inşası için belirlenen bütçeler, her yıl yatırım planına alındı ancak projeye hiçbir şekilde başlanmadı. 2020, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında da benzer şekilde yatırım planına alınan proje, yine sadece kağıt üzerinde kaldı. Sonuç olarak, Melen’e kanalizasyon atıkları karışmaya devam etti.
Faruk Özlü'den İBB'ye Sert Eleştiri
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, Melen Havzası’na atık su karışmaması için İBB’nin ivedilikle gerekli atık su arıtma tesislerini inşa etmesi gerektiğini vurguladı. Özlü, "Bu proje İSKİ’nin sorumluluğunda. İBB, 2024 yılı ilk çeyreğinde projeyi bitireceğini açıklamıştı, ancak bu zamana kadar hiçbir adım atılmadı. Melen'e kanalizasyon atıkları karışıyor. İstanbulluların sağlıklı içme suyuna kavuşabilmesi için tesislerin bir an önce devreye alınması gerekiyor" dedi.
İBB’nin İhmali İstanbul'u Tehdit Ediyor
SABAH Gazetesi, İBB’nin vurdum duymazlığı sonucu Düzce’nin dört ilçesinden (Cumayeri, Yığılca, Kaynaşlı ve Gölkaya) Melen’e dökülen kanalizasyon atıklarını görüntüleyerek, durumu gözler önüne serdi. Görüntülerde, Melen Havzası’na kanalizasyon atıklarının karıştığı açıkça görüldü. İstanbul’un içme suyu kaynağını koruma adına, İBB’nin derhal harekete geçerek atık su arıtma tesislerini devreye alması gerekiyor.
Kaynak: Sabah