Kiralık Araç Şoförleri Taşeronluğa Karşı Sokağa Çıkıyor

İl Sağlık Müdürlüklerinde çalışan kiralık araç şoförleri yaşadıkları haksızlıkları dile getirmek için kamuoyunun önüne çıkmaya hazırlanıyor.

Sendika temsilcileri Bakan Işıkhan ile halı saha maçı yaptı Sendika temsilcileri Bakan Işıkhan ile halı saha maçı yaptı

Hizmet Alanları İstanbul'un 39 ilçesinde ulaşım hizmeti veriyorlar. Evde sağlık, toplum sağlığı, hastanelerde, göçmen sağlığında çalışıyorlar. Sayıları yaklaşık 400. Fakat farklı ihalelerde oldukları için biraraya gelemiyorlar. İlçe sağlık merkezlerinde çalışan kiralık araç şoförlerinin sayısı yaklaşık olarak 200 kişi.

Resim

Sorunlar Neler?

  1. Düşük ücret, güvencesiz çalışma. Asgari ücret alıyorlar, fakat yol ve yemek hakları yok. 17 bin liradan yol yemek çıktığında elde kalan ile geçinemiyorlar. 2023 yılına kadar asgari ücretin yüzde 50 fazlasını alıyorlardı. Şimdi o yüzde ellisi kalkmış durumda. Sözde 2025'te yeniden verilecek.
  2. Araç Yıkama Zorunluluğu Araçlar temiz olmasa tutanak tutuluyor, ücretten düşülüyor. Araç yıkama merkezleri olmadığı için en ucuz benzincide kendi imkanları ile araç temizliğini yapıyorlar. Asgari ücretten buraya da harcama yapıyorlar. 3) Mesai Alamamak Fazla mesai, çalışma yaptıklarında bunun karşılığını alamıyorlar.
  3. Tazminat Gaspı 3 yılda bir güncellenen ihaleye göre yeniden işbaşı yaptıklarında yılda 3 bin TL tazminat alıyorlar. 3 yıl için alınan 9 bin TL 6 taksitle ödeniyor. İhaleyi alan Aydoğanlar şirketi sendikaya sıcak bakmıyor. Daha önce sendikaya üye olan 4 işçiyi işten çıkarıyor.
  4. Hiçbir iş güvencesi yok. Aynı işi yapan işçilerden fersah fersah uzaktalar.

Talepler Neler?

  1. İlk etapta ücretlerin arttırılması. Yemek, yol ve diğer sosyal hakların kullanılabilmesi.
  2. Araç temizliğinin zorunlu olmaktan çıkarılması. Cezai yaptırımlardan vazgeçilmesi. Tutanakların iptal edilmesi. Ücretlerden düşürülen kesintilerin iade edilmesi.
  3. Kadrolu ve güvenceli çalışma hakkının kazanılması. Kamu işçisi statüsüne, 4D'ye geçirilip, kamu işçisinin ücret ve sosyal haklarına eşitlenmek.

İşçiler bu talepler için "Bütün emekçiler ve emek dostları desteğe, dayanışmaya... Taşeronluğun kökünü kazımaya..." ifadelerini kullanarak 18 Mart günü saat 10.00'da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün önünde basın açıklaması yapacağını duyurdu.