Askere gitmek, askerlik çağına girmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için zorunlu bir uygulamadır. Zorunlu askerliğin süresi ise 6 ay ve 1 yıl olarak değişmekte. Ancak özellikle çalışan vatandaşlar için bu süreler oldukça uzun. Bu nedenle 2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı hale getirilen bedelli askerlik hizmeti ortaya çıktı. 

2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde, uygulamadan yararlanmak isteyen gençlerin mağdur olmalarına neden oluyor.

Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğu dolayısıyla mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor. 

Gençler uygulamanın kaldırılmasını ya da daha verimli bir şekilde geçirilmesini talep ediyor. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen gençler en azından AFAD eğitimi verilmesini talep ediyor.

Bedelli askerlikte şimdi de 'kışlasız askerlik' gündemi! - Bursada Bugün -  Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa

Gençlerin bedelli askerlik talepleri

Gençlerin bedelli askerlik talepleri şu şekilde:

1-28 Günlük Temel Eğitim Yerine Arama-Kurtarma AFAD Eğitimi

28 günlük temel eğitim yerine ikamet edilen illerde yatılı olmayan sertifikalı arama-kurtarma (AFAD Eğitimi) alıp, olağanüstü afet durumlarında hali hazırda bulunan AFAD ekiplerine ihtiyaç halinde destek olmaktır. 

2-Fiyatın Düşürülmesi

6 Ayda bir zam gelen bedelli askerlik ücretinin daha geniş bir kesime hitap etmesi için düşürülmesini ve yeniden düzenlenmesi.

3-Cezaların Bir Defaya Mahsus Affedilmesi

Çok büyük bir kısmı tecil yaşının 29’dan 22’ye çekilmesiyle habersiz bir şekilde kaçak durumuna düşmüş olan gençlere verilen cezaların bir defaya mahsus affedilmesi.

4-Başvurusunu İptal Edenlere Bir Defaya Mahsus Yeniden Başvuru Hakkı Verilmesi

Pandemi döneminde veya çeşitli sebepler yüzünden başvurusunu iptal etmek zorunda kalan gençlere başvuru imkânı tanınması.

5-Açılan Davaların Kapatılması

Kaçak duruma düşmüş olan ve 2022 Temmuz Ayı itibari bedelli affı ile başvuru yapmasına rağmen açılan davaların bir an önce kapatılmasını ve hesap blokelerinin kaldırılması.

Köpeklerin saldırısına uğrayan 72 yaşındaki kadın hayatını kaybetti Köpeklerin saldırısına uğrayan 72 yaşındaki kadın hayatını kaybetti