"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,2068 %0.3
36,7672 %0.92
3.432.568 %-0.237
2.968,40 1,31
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat 942 yıllık çivisiz caminin gizemli geçmişi

942 yıllık çivisiz caminin gizemli geçmişi

Tokat'ın Erbaa ilçesindeki tarihi cami, hem Osmanlı hem de Selçuklu izleri taşıyor. 942 yıl boyunca sağlam kalan yapının sırrı ne? Depremlere karşı dayanıklılığı ile dikkat çeken caminin gizemli geçmişine yakından bakıyoruz!

Tokat'ın Erbaa ilçesinin Akça köyünde, 942 yıldır dimdik ayakta duran Silahtar Ömer Paşa Camii, mimari zarafeti ve depreme karşı gösterdiği dayanıklılıkla göz dolduruyor. Ahşap ve taşın ustaca birleştirildiği yapım tekniği, camiyi benzersiz kılıyor.

Caminin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, H.1087-M.1676 tarihli ceylan derisi levha, yapının 17. yüzyıl Osmanlı eseri olduğuna işaret ederken, bazı kaynaklar ise caminin 1082 yılında Selçuklu döneminde inşa edildiğini savunuyor. Her iki görüş de bu tarihi yapının ne denli önemli bir kültürel miras olduğunu vurguluyor.

Ahşap Süslemeleri ve Geometrik Desenlerle Zenginleşen İç Mekân: Silahtar Ömer Paşa Camii

Sade dış yapısına rağmen, caminin içi, Selçuklu motifleriyle bezenmiş mihrap ve minberin yanı sıra, geometrik desenlerle işlenmiş ahşap tavanıyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Estetik ve işçilik açısından tarihî öneme sahip olan cami, ziyaretçilerini adeta tarihin derinliklerine yolculuğa çıkarıyor.

Silahtar Ömer Paşa Camii, 1939 ve 1942 yıllarındaki büyük depremlerde dahi zarar görmeden ayakta kalmayı başardı. 1942’deki 7 büyüklüğündeki Niksar-Erbaa depreminde yalnızca minaresi zarar gördü, caminin yapısı ise sağlam kaldı. Sadık Demirdağ, caminin depreme karşı gösterdiği dayanıklılığa dikkat çekerek, “Camimiz çivisiz yapılmış, tamamen ağaç geçmeli bir yapıdır. Depremlerde sadece minaremiz devrildi ama cami hiçbir şekilde zarar görmedi” dedi.

Tokat’ın Erbaa ilçesinde, tarihe tanıklık eden ve zamanın ötesinde ayakta kalan bu eşsiz cami, hem estetik hem de yapısal dayanıklılık açısından büyük bir miras. Yüzyıllardır değişen dünyaya rağmen, Silahtar Ömer Paşa Camii, bu tarihi zenginliği ve mühendislik başarısını gözler önüne seriyor.