"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Amasra'ya milyonlarca turist akın etti

Amasra'ya milyonlarca turist akın etti

"Sesamos" adıyla milattan önce 12'nci yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan, Birçok döneme ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, güneş, kum ve deniz üçlüsüne eklediği kültürel değerleriyle turist çekiyor.

Amasra Kalesi'nin 2013'te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiği ilçe, el değmemiş koyları, temiz kumsalları ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle de öne çıkıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanı" projesinin tamamlanmasıyla ilçe, deniz yoluyla gelen yabancı turistleri de ağırlıyor.

İlçeyi 11 ayda, konaklamalı 400 bin, kruvaziyer gemileriyle 30 bin, araç giriş çıkış verilerine göre belirlenen günübirlikçilerin de eklenmesiyle elde edilen sayıya göre 2 milyon 100 bini aşkın turist ziyaret etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Özlem Koçak, AA muhabirine, ilçenin tarihi, doğal güzellikleri ve mutfak kültürüyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olduğunu söyledi.

Karadeniz'in önemli turistik alanları arasında yer alan Amasra'da yılın turizm açısından oldukça verimli geçtiğini ve 6 bin olan ilçe nüfusunun özellikle yaz aylarında 60 bine çıktığını aktaran Koçak, "Amasra'ya yılın 11 ayında 2 milyonu aşkın turist geldi. İlçemiz için büyük önem taşıyan Amasra Limanı Projesi inşaatı tamamlanması, yat ve büyük yolcu gemilerine hizmet vermeye başlamasıyla liman sayesinde ilçeye denizden de turist gelmeye başlaması bölge turizmine de katkı sunuyor. Tarihi eserlerinin yanı sıra yeşilin her tonunu denizin mavisiyle bütünleştiren doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin Amasra'ya ilgisi her geçen gün artıyor." dedi.

"Gastronomi değerimiz çok önemli"

Koçak, Amasra'daki turizm potansiyelini artırmak için tarihi eserlerin, köprülerin ve müzenin restore edildiğini, ayrıca yolcu iskelesi ve tünel projesi gibi maliyeti yüksek yatırımların ilçeye kazandırılmasının turizm potansiyelini de arttırdığını anlattı.

Kültür varlıklarının da öne çıkmasıyla ilçeye olan ilginin arttığına işaret eden Koçak, Amasra Kalesi'nde süren ağaç temizliği, Roma dönemi Bazilika olarak yapıldığı tahmin edilen Bedesten binasında sürdürülen kurtarma kazılarında milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen su perisi heykelinin bulunmasının da ilçeye değer kattığını ifade etti.

Bedesten bölgesi, Kuş Kayası Yol Anıtı ve Fatih Sultan Mehmet'in kiliseden camiye çevirdiği Fatih Camisi'nde de ziyaretçi yoğunluğu oluştuğuna işaret eden Koçak, "Amasra'yı fethi sırasında gördüğü manzaradan etkilenen Fatih Sultan Mehmet'in, 'Çeşm-i Cihan', yani 'Dünyanın gözü, gözbebeği' olarak ifade etmesi ve UNESCO Miras Listesi'ne aday olmamızı sağlayan kalemiz, kültür turizmi açısından ilçeye olan ilgiyi arttırıyor. Gastronomi değerimiz de çok önemli. Misafirlerimiz, balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürüne hakim ilçede günlük balık çeşitleri ve yöresel sebzelerden oluşan marka tescilli Amasra salatasını tatma imkanı buluyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *