Antik Yunan filozofu denilince hiç kuşkusuz akla gelen ilk isimlerden biri Aristo diğer adı ile Aristoteles'tir. Milattan önce 384 tarihinde Selanik'te doğan ünlü filozof, Makedonya Kralı Büyük İskender'in hocalığını yapmış ve Platon’u da akıl hocalığını yapması için seçmiştir.
Platon ile felsefe tarihinin içinde en etkili filozoflardan biri olan Aristoteles, fizik, mantık, biyoloji, zooloji, metafizik, astronomi, etik, ruh, psikoloji, estetik, dilbilim, ekonomi, retorik ve siyaset gibi çeşitli alanlarda eserleri bulunmaktadır. Peki Aristo'ya göre bilgelik nedir, bilge nasıl olunur? İşte detaylar...
Antik Yunan filozofu Aristoteles'e göre bilgelik, aklın ve erdemlerin doğru kullanılmasıyla elde edilir. Ona göre bilgelik, bilginin doğru araştırılması ve aklın doğru kullanılmasıyla kazanılır.
Bilgeliğin, deneyimlerden öğrenme ve bu öğrenmeleri pratiğe dönüştürme süreci olduğunun altını çizen Aristo, bilge olmak isteyen kişinin ahlaki erdemleri geliştirmesi ve aklı ile bilgiyi doğru bir şekilde kullanması gerektiğini belirtmiştir.
Bu doğrultuda Aristoteles, bilgelik vasıflarını taşımak isteyen kişinin ahlaki erdemlerini geliştirmesi ve akıl ile bilgiyi doğru bir şekilde kullanarak yaşamını şekillendirmesi gerektiğini vurgulamıştır.