Arkeologlar, 3 bin 200 yıl önce yazılmış bir taş yazıtın hiyeroglif yazılarını çözmeyi başardı. Bu yazıt, Bronz Çağı'ndan kalan en eski örnekler arasında yer alıyor. Kireçtaşına işlenmiş yazılar, bölgedeki güçlü medeniyetlere dair önemli bilgiler sunuyor.
10 metre uzunluğundaki taş levhaya kazınan yazılar, Batı Anadolu'daki krallıkların birleşik donanmalarının Doğu Akdeniz'deki sahil kentlerine baskınlar düzenlediğini anlatıyor. Bu yazıtta, gemicilik konfederasyonuna ait yağmacı güçlerin, Bronz Çağı medeniyetlerinin çöküşüne katkı sağladığı bildiriliyor.
Araştırmacılar, yazıtın Mira Kralı Kupanta-Kurunta tarafından MÖ 1190 yılında yazıldığını düşünülmekte.
Bronz Çağı'nın Çöküşü ve Deniz Saldırıları
Tarihçilere göre, yazıtta belirtilen Mira Krallığı, Antik Mısır ve Doğu Akdeniz'deki diğer bölgelere yapılan baskınlarla, Bronz Çağı medeniyetlerinin sonlanmasında önemli bir rol oynadı. Uzun zamandır arkeologlar, MÖ 1200 civarındaki büyük medeniyet çöküşünün sebeplerinden birinin deniz saldırıları olduğunu öne sürüyordu. Ancak saldırıları düzenleyenlerin kimlikleri ve kökenleri bilinmiyordu. Bu saldırılara Truvalı Deniz Halkı tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyordu.
Yeni keşfe, İsviçre ve Hollanda'dan arkeologlardan oluşan bir ekip ulaştı. Yazıları çeviren kişi ise, antik Luvi dili konusunda uzman olan Dr. Fred Woudhuizen'dir.
Taş yazıtı, Afyonkarahisar'ın Beyköy köyünde 1878 yılında bulunmuştu. Fransız arkeolog George Perrot, yazıları kağıda aktardıktan sonra, yazıt köylüler tarafından inşaat malzemesi olarak kullanıldı. Yazıtın kopyası, 2012 yılında İngiliz tarihçisi James Mellaart'ın evinde bulundu. Mellaart'ın ölümünden sonra, oğlu yazıtın örneğini Luvi Çalışmaları Vakfı'na gönderdi.