"Acar Botu", Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün denizle olan son bağlantısı olarak biliniyor. Atatürk'ün Savarona Yatı'ndan Dolmabahçe Sarayı'na intikalini "Acar Botu" ile gerçekleştirdiği biliniyor.
Çanakkale Deniz Müzesi'nde özel günlerde ziyaretçilerine açılacak olan "Acar Botu", müzede ilgi çeken ziyaret noktalarından birini oluşturuyor.
DİPLOMATİK GÖREVLERDE KULLANILDI
Almanya'da 1936-1937 yıllarında inşa edilen "Acar Botu", İstanbul Boğazı'nda çeşitli diplomatik görevlerde kullanıldıktan sonra 2017'de Çanakkale Deniz Müzesi envanterine alındı.
"Acar Botu", renovasyon çalışmalarının ardından yeni görünümüne kavuştu. Atatürk'ün yemek yediği salon ve üzerine Türk bayrağı serilen yatağının yer aldığı kamarası "Acar Botu"nun en özel bölümleri olarak dikkati çekiyor.
Acar Botu, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım gibi özel günlerde Çanakkale Deniz Müzesi'nde ziyarete açılacak.
"EN SON DOLMABAHÇE SARAYI'NA ACAR BOTU İLE İNTİKAL EDİYOR."
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Serhan Aras, yaptığı açıklamada, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün diplomatik ziyaretlerde Savarona Yatı'na intikal ve geri intikallerinde "Acar Botu"nu kullandığını söyledi.
"Acar Botu"nun Türkiye'ye getirildikten sonra Deniz Kuvvetleri envanterine girdiğini, Cumhurbaşkanlığı yatı olarak hizmet verdiğini aktararak, 2017'de ise müze envanterine alındığını belirten Aras, Atatürk'ün "Acar Botu"nda yemek yediği salona ilişkin bilgiler verdi:
"Yemek takımları orijinal. Üzerinde Acar Botu'nun amblemini görebilirsiniz, tabaklarda ve çatallarda. Atatürk son günlerinde Savarona'da nekahet dönemindeyken, en son Dolmabahçe Sarayı'na Acar Botu ile intikal ediyor. Bu gemi aslında Ata'mızın, denizle olan son bağlantısı. O nedenle bizim için de son derece kıymetli."
(Kaynak:AA)