"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3357 %-0.07
36,4092 %0.2
3.038.990 %-4.617
2.839,36 -0,14
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Balkan savaşları gazisinin bacağı müzede sergileniyor

Balkan savaşları gazisinin bacağı müzede sergileniyor

Balkan Savaşları'nda bir bacağını kaybeden gazinin kullandığı ahşap protez bacak, 110 yıl sonra Bursa'nın İnegöl ilçesinde hastanedeki müze alanında sergilenmeye başlandı.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde doğan "Topal Ahmet" lakaplı Ahmet Kara, 1912'de Balkan Savaşları'nın başlaması üzerine eşini ve 4 çocuğunu bırakıp 33 yaşında orduya katıldı.

1913'te sona eren muharebelerde aldığı kurşun yarası sonucu bir bacağını kaybeden Kara'ya İstanbul'da ahşaptan yapılan protez bacak takıldı.

Gazinin vefatının ardından aile yadigarı olarak saklanan protez bacak, torunlarının bağışlamasının ardından İnegöl Devlet Hastanesi'ndeki müze alanına konuldu.

Hastaneyi ziyaret eden Ahmet Kara'nın torunu Düriye Sabırsız (84), dedesinin 33 yaşındayken gönüllü olarak Balkan Savaşları'na katıldığını bildirdi.

Babaannesinin 4 çocukla köyde kaldığı bilgisini veren Sabırsız, şöyle devam etti:

"Dedemin babasının yaşlılıktan gözü görmüyormuş. Tüm köylü toparlanıyor, kaçıyorlar. Köylerin yakılıp yıkıldığı haberleri her yere dağılmış. Dedem askere gittikten bir süre sonra vuruluyor. Tanıdığı bir arkadaşı da varmış. O arkadaşı dedemi sırtında Kızılay çadırına götürüyor. O arkadaşıyla bir daha görüşemiyor, şehit oluyor arkadaşı. Dedemin durumu kötüleşince İstanbul Selimiye Kışlası'na getiriyorlar. Ayağı kangrene dönüyor, daha sonra Edirne'de hastaneye götürüyorlar."

Yıllarca kendisinin erkek kardeşinin evinde kalan protez bacağı temizleyip müzeye teslim ettiğini aktaran Sabırsız, bunu görünce çocukluğunun aklına geldiğini belirtti.

Müzenin sorumlusu Kamil Saçkesen ise protez bacağın İnegöl'ün köklü ailelerinden Kırcalı ailesi tarafından getirildiğinde çok heyecanlandığını vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *