"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2696 %-0.03
37,0583 %0.15
2.289.449 %-0.967
2.998,37 0,19
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Bulgaristan'da gizemli keşif: 2000 yıllık Hermes heykeli buldular

Bulgaristan'da gizemli keşif: 2000 yıllık Hermes heykeli buldular

Bulgar arkeologlar, Antik Roma kanalizasyonunda yaptıkları kazı sırasında Yunan tanrısı Hermes'i tasvir eden mermer heykel buldular.

2 metre uzunluğundaki heykel, Bulgaristan'ın güneybatısında, Yunanistan sınırına yakın Heraclea Sintica antik kentinde yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildi. Çalışmayı yürüten arkeologlar, M.S. 388 yılında meydana gelen bir depremin genişleyen şehri harap etmesinin ardından heykelin dikkatlice kanalizasyona yerleştirildiğini ve üzerinin toprakla örtüldüğünü belirtti. Bu, heykelin iyi durumda kalmasını sağladı.

"Başı korunmuş durumda ve genel olarak çok iyi bir durumda. Sadece ellerinde birkaç kırık var," diyen arkeolog ekibinin başındaki Lyudmil Vagalinski, heykelin eski bir Yunan orijinalinin Roma kopyası olduğunu da sözlerine ekledi.

Heraclea Sintica, antik Makedon kralı II. Philip tarafından M.Ö. 356 ile M.Ö. 339 yılları arasında, günümüzde Bulgaristan'ın Pirin Makedonya bölgesinde kurulmuş geniş bir şehirdi. Arkeologlar, Heraclea Sintica halkının, Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nda resmi din olarak kabul edilmesinden sonra bile heykeli korumaya çalışmış olabileceğini belirtiyorlar. 

Arkeologlar, "Pagan olan her şey yasaktı ve yeni ideolojiye katıldılar, ancak görünüşe göre eski tanrılarına sahip çıktılar," şeklinde açıklama yaptılar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *