"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2394 %0.06
37,0612 %0.1
2.294.830 %-1.695
3.013,58 0,71
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Datça'daki Osmanlı dönemi batığında yeni buluntular

Datça'daki Osmanlı dönemi batığında yeni buluntular

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olduğu anlaşılan ve tarihin izlerini taşıyan yeni buluntular ortaya çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Kızlan Osmanlı Batığı'nın kazı çalışmaları Mavi Miras Projesi çerçevesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından sürdürülüyor.

Bu yıl gerçekleştirilen kazılarda, geminin kimliğini ve battığı dönemi aydınlatan önemli buluntular elde edildi. Yeniçerilere ait 14 tüfek, yaklaşık 2.500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri, geminin çatışmaya girdiğini gösteriyor. Ayrıca, Çin'in İslam pazarları için ürettiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev ya da diplomatik bir misyon taşıdığına işaret ediyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, geminin hediyelik eşyalar taşıdığına dair bir ipucu sunuyor.

Kazı alanında, gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipolar, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de ortaya çıkarıldı. Özellikle Tunus'un Djerba bölgesine ait seramiklerin varlığı, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini düşündürüyor.

Kızlan Batığı, Türkiye karasularında Yeniçeri askerlerinin bulunduğu bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı ilk kazı olarak kaydedildi. Geminin sancak bordasından çıkarılan ahşap parçalar, yapım tekniği hakkında önemli bilgiler sunuyor. Tüm bulgular, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında bir çatışma sonrasında battığını gösteriyor.

Kazı çalışmalarının 2025'te tamamlanması planlanıyor ve bu keşif, Osmanlı denizcilik tarihine dair yeni bilgiler sağlayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *