Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Bu kazılar sayesinde, geçmiş medeniyetlerin yaşam tarzları ve geçim kaynakları hakkında değerli bilgiler elde ettik" dedi.
Pulur Höyük'teki kazılar, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Erzurum Müze Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Rabia Akarsu'nun liderliğinde yürütülen bu kazılar, 2024'te Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle desteklenen projelere dönüştü.
Kazılarda, Orta Çağ'dan Geç Tunç Çağı'na, Erken Tunç Çağı'ndan Geç Kalkolitik Çağ'a kadar çeşitli tabakalar gün yüzüne çıkarıldı. Doç. Dr. Akarsu, "Şu ana kadar höyülde 7 farklı tabaka ortaya çıkardık. Bunlar arasında Orta Çağ, Geç Tunç Çağı/Erken Demir Çağı, Erken Tunç Çağı III/Orta Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı II, Erken Tunç Çağı I, Geç Kalkolitik Çağ ve Orta Kalkolitik Çağ tabakaları bulunuyor" diye belirtti.
Kazılarda, her tabakada hayvancılık izleri ve Orta Kalkolitik Çağ tabakasında iki farklı tahıl depolama silosu bulundu. Bu bulgular, o dönemde yerleşik yaşam tarzına sahip olunduğunu ve tarım faaliyetlerinin yapıldığını ortaya koyuyor. Ayrıca, tunç ve demir malzemelerin bulunduğu tabakalar, bölgedeki metal üretim teknolojisinin gelişmiş olduğunu gösteriyor.
Doç. Dr. Akarsu, "Karaz kültürü ile ilgili önemli bulgulara ulaştık. Tunç hançerler, seramik fırınları, tahıl depolama alanları ve çeşitli aletler, bölgenin yüksek teknolojik bilgiye sahip olduğunu gösteriyor" dedi.
Pulur Höyük kazıları, Karaz kültürü hakkında daha fazla bilgi edinilmesine olanak sağlayacak.