Kesikkapı Mahallesi'nde yer alan kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü'nün himayesinde, Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Müzesi işbirliğiyle üç yıl önce başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Kazının bilimsel sorumluluğunu üstlenen Prof. Dr. Kadir Pektaş liderliğinde, kale surları içinde bulunan bu değerli eser, şu an Fethiye Müzesi'nde sergileniyor.
Prof. Dr. Kadir Pektaş, kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında olduğunu belirtti. Ayrıca, kale surlarının yanı sıra iç mekanlarda da restorasyon çalışmalarının yapılacağını ifade etti:
"Fethiye'nin en güzel noktasında bir turizm alanı da oluşmuş olacak. İç kalede bayrak direğinin bulunduğu alanda çalışmalarımız sırasında duvar içinde milattan sonra 2. yüzyıl sonrasına ait olduğunu tahmin ettiğimiz bir heykel başı bulundu. Bu bizim için çok önemli bir parça. Bunun yanında Türk-İslam dönemi, Osmanlı ve Menteşeoğlu Beyliği dönemine ait sikkeler ortaya çıktı"
Pektaş, kalenin iç mekanında yoğun şekilde gülleler, günlük hayatta kullanılan eşyalar ve seramik parçaların da bulunduğunu anlattı. Heykel başının kime ait olduğu üzerine çalışmaların sürdüğünü dile getiren Pektaş, "Heykel başı Apollon'a ya da başka bir tarihsel kişiye ait olabilir. Kesin bir şey var, matkap kullanıldığı için milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu netleşti" değerlendirmesini yaptı. Pektaş, kalenin manzarası ve arkeolojik zenginliğiyle bölgeye büyük değer kattığını vurguladı.
Prof. Dr. Kadir Pektaş, Fethiye Kalesi'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgenin kültür turizmi potansiyelinin artacağına dikkat çekti. Pektaş, bölgede genellikle deniz, kum ve güneş turizminin öne çıktığını belirterek, "Bu elbette önemli, ancak turizmi 12 aya yaymak ve turizm gelirlerini artırmak için insanların bölgeye gelme nedenlerini çoğaltmamız gerekiyor. Ziyaretçilerin burada daha fazla vakit geçirebilmeleri sağlanmalı. Amintas Kaya Mezarları'nın karşısındaki Fethiye Kalesi bu açıdan büyük önem taşıyor" dedi.
Pektaş, iç kalenin üst kısmının Türk dönemine, alt kısmının ise Helenistik döneme ait olduğunu, bu iki farklı dönemin bariz geçişleriyle burada canlı bir şekilde yaşanabildiğini ifade etti. Kalenin, Fethiye Körfezi'ne hakim bir konumda olduğuna işaret eden Pektaş, geçen yıl alt kısımda bir tiyatronun gün yüzüne çıkarıldığını ve bu tiyatronun restorasyonunun tamamlanmasıyla Türkiye'nin ve Telmessos bölgesinin ilk erken dönem tiyatrosunun kullanıma sunulacağını belirtti. Bu çalışmaların, hem turizme hem de bölgenin kültürel potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.