"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Havva Yorgancı'nın kaleminden... Amin Maalouf: Afrikalı Leo

Havva Yorgancı'nın kaleminden... Amin Maalouf: Afrikalı Leo

Bir berberin sünnet ettiği, bir papazın vaftiz ettiği ben...

Afrikalı Leo

Amin Maalouf

 

Amin Maalouf ya da Emin Maluf (Arapça: أمين معلوف‎ Emin Maʿluf), 25 Şubat 1949 Beyrut doğumlu, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazar. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar, 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş, eserleri Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır. Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Birçok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim'in Kahire seferinde 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etmiştir. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda analizler ve tespitler yapmaktadır. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir.

 

Yapı Kredi Yayınları. Syf: 374. Basım Tarihi: 2022. İlk Yayın Tarihi: 1986.

Yazar, Tarihte Arap bir seyyah olan Hasan'ın hayatını mükemmel bir şekilde romanlaştırmış. Amin Maalouf'u okuyanlar bilir, her kitabın da doğudan ve batıdan beslenerek harika bileşke hikayeler sunar. Çizgisini şu ana kadar okuduğum eserlerinde hiçbir şekilde bozmadı. Umarım böyle de devam eder. Hasan'ın hikâyesi aslında okura sunulmuş bir zaman makinesi ve bir seyahat fırsatıdır. Tarihi okumak başkadır, yaşamak başkadır. Afrikalı Leo, size Afrika'nın yeşil tepelerini, Akdeniz'in kıyılarını, Avrupa'nın sanatını ve mimarisini gösterecek. Tarihi benliğinizde yaşatacak!

"Bir berberin sünnet ettiği, bir papazın vaftiz ettiği ben." diyerek tanıtıyor kendini Hasan yani namı değer Afrikalı Leo. İspanya, Fas, Kahire ve Roma sarmalında daha birçok ülkenin birçok dinin ve ırkın harmanlandığı zengin bir kurgu. O da kendisi için "Yolların oğluyum ben, ülkem kervan, yaşamımsa yolculukların en beklenmedik olanı" diyor.. Zaten başına gelmeyen de kalmıyor.. Aynı anda dünyanın hem en talihsiz hem de en talihli insanı olabilir Hasan. Granada'da doğup oranın düşüşüne, Timbuktu yangınına, Kahire'nin Osmanlı eline geçişine, Roma'nın Luterciler tarafından işgaline doğrudan tanıklık etmiş birisi. Onun yaşamını takip ederken Akdeniz çevresindeki 15. yy. sonu 16. yy başındaki tarihi gelişmelerini de izlemiş oluyoruz. Sırasıyla İspanya-Granada, Fas, Memlüklü-Kahire, İstanbul ve Roma çerçevesinde bir hikâye.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *