"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,7476 %0.08
36,5875 %0.25
3.318.147 %-0.941
2.956,12 0,43
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Havva Yorgancı'nın kaleminden... Daniel Keyes: Algernon’a Çiçekler

Havva Yorgancı'nın kaleminden... Daniel Keyes: Algernon’a Çiçekler

Hayatı boyunca kurduğu tek hayal, akıllı biri olmaktı...

Algernon’a Çiçekler

Daniel Keyes

 Koridor Yayıncılık. Syf: 325. Basım Tarihi: Mart 2015. İlk Yayın Tarihi: 1994.

Daniel Keyes (1927 - 2014) New York Brooklyn'de dünyaya geldi ve Brooklyn College'dan BA ve MA derecelerini aldı. İlk olarak 1966'da yayınlanan, beş milyondan fazla satılacak ve Charly'ye ilham verecek olan Algernon'un klasik Flowers for Algernon da dahil olmak üzere sekiz kitap yazarı olarak çalışıyordu. Ayrıca bir tüccar, denizci, kurgu editörü, lise öğretmeni ve üniversite profesörü olarak çalıştı ve çalışmaları için Hugo ve Nebula ödüllerini kazandı.

Yazarın 1959 yılında hikâye olarak yazdığı ve sonradan romanlaştırılan özgün bir kurgu olan Algernon’a Çiçekler, zekâ seviyesi çok düşük olan Charlie'nin IQ seviyesini artıracağı düşünülen bir deneyde kullanılmasını konu ediniyor. Charlie, otuz iki yaşında fırında çalışan ve amcası öldüğünden beri tek başına yaşayan biridir. Konuşması, algılaması çok iyi olmayan Charlie, normalin altında bir zekâya sahiptir. Onu aynı kaderi yaşayanlardan ayıran en önemli özellik ise bir deneyde denek olarak seçilmesidir. Hayatı boyunca kurduğu tek hayal, akıllı biri olmak. Bunu başarmanın çok zor olduğunu hissetse de yine de çabalamak istiyordu. Otuz iki yaşında olmasına rağmen Charlie'nin hayatı yaşıtlarına göre çok zor ve karmaşıktı. Çünkü onların kolaylıkla anladığı ve yapabildiği şeyler onu bir hayli zorluyordu. Ancak şimdi Charlie'nin elinde bir umut ışığı vardı. Uygulanacak olan deney ile akıllı olma şansı elde edecekti. Ve ne olursa olsun başarılı olmayı kafasına koymuştu.

Bu deney daha önce Algernon adındaki bir fare üzerinde yapılmış ve ameliyattan sonra farenin zekâ seviyesinin hızla arttığı gözlemlenmiştir. Deney sürecinde Charlie'nin zekâ seviyesindeki gelişmeyi tespit edebilmek için ilerleme raporu yazması istenir. Kitap da bu ilerleme raporlarından oluşur. Bir nevi okuduğumuz bu kitap Charlie'nin günlükleridir. İlerleme raporlarının ilk sayfaları yazım hatalarıyla doludur çünkü karakterimizin okuma yazması pek kötüdür. Ameliyat etkisini göstermeye başlar ve Charlie artık insanların kendisiyle dalga geçmeyeceğini düşünür. Yeni arkadaşlar edinebileceğine, âşık olduğu kadına açılabileceğine inanır. Fakat zekâsı normalin çok üzerine çıkınca yine diğer insanlarla eşitlik kuramaz; çevresi tarafından tekrar yargılanır, kıskanılır ve istemiş olduğu arkadaşları edinmekte yine başarısız olur. Bu deney önemli bir gelişme olarak görülmüştür ancak ilerleyen zamanlarda Algernon adlı fare üzerinde gerileme görülür ve kitap sürükleyici şekilde devam eder...

Daniel Keyes’in elinden çıkan ve birçok ödül kazanan Algernon'a Çiçekler kitabı insana, insan doğasını ve davranışlarını sorgulatan kesinlikle okunması gereken bir eser. Charlie Gordon'un bu yürek burkan ve dokunaklı hikâyesinde yeri gelecek ağlayacak yeri gelecek sinirleneceksiniz. Ama Algernon'a Çiçekler kitabına bir şans verdiğinizde ve kendinizi Charlie Gordon'un yerine koyduğunuzda inanın hiç pişman olmayacaksınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *