"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Havva Yorgancı'nın kaleminden... Feride Çiçekoğlu: Uçurtmayı Vurmasınlar

Havva Yorgancı'nın kaleminden... Feride Çiçekoğlu: Uçurtmayı Vurmasınlar

"Saçlarım ıslanıyor. O zaman anlıyorum annemin ağladığını."

Uçurtmayı Vurmasınlar

Feride Çiçekoğlu

Feride Çiçekoğlu, 1951 yılında Ankara'da doğdu. Maarif Koleji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okudu. Mimar olarak Fullbright bursu ile, Pennsylvania Üniversitesi'nde doktora tezini yazdı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Çiçekoğlu, 12 Eylül askeri darbesinin ardından dört yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinde tanıdığı bir çocuğun yaşamını anlattığı ilk kitabı (Uçurtmayı Vurmasınlar), filme alındı. Filmin çok beğenilmesi yeni kitapları yazmasının ve yeni filmlerin yolunu açtı. 1990 yılında senaryosunu yazdığı "Reise der Hoffnung (Umuda Yolculuk) filmi en iyi yabancı film dalında Oscar ödülüne layık görüldü.

Can Yayınları. Syf: 104. Basım Tarihi: 2022. İlk Yayın Tarihi: 1986.

Uçurtmayı Vurmasınlar, toplumsal ve siyasi eleştiriler barındıran bir eser olup, çocuk gözünden anlatılan olaylar, okura farklı bir bakış açısı sunar. Roman, içindeki duygusal derinlik ve düşündürücü konularla Türk edebiyatının önemli eserleri arasında yer alır. Ayrıca, 1989 yılında Tunç Başaran tarafından aynı adla sinemaya uyarlanmış ve bu film de büyük ilgi görmüştür.

Kitap, 80 darbesi sonrasında Ulucanlar Cezaevi'ne giren Feride Çiçekoğlu ve oğlu Barış̧'ın dört duvar arasına sıkışıp kalmış̧ hikâyesini bir roman niteliğinde anlatılmıştır. Küçük olduğu için annesinin yanında, hapishanede kalmasına izin verilen Barış oradaki herkesi seviyor ama İnci ablasını daha çok. Ablası ‘fikir’ suçundan hapishanededir. Bir sabah uyanıyor ve İnci ablasının ona veda bile etmeden gittiğini öğreniyor, çok üzülüyor, ağlıyor ve ona mektuplar yazmaya başlıyor. Kitabın seyri de aslında Barış'ın mektupları ile devam ediyor. Yazdıklarının çoğu gitmiyor, parmaklıklardan çıkamıyor bile. Ama o hiç yazmaktan vazgeçmiyor. Özlemlerini, sevincini, üzüntüsünü, duygularını anlatıyor ablasına. Okumanın, yazmanın, düşünmenin suç olduğu bir dönemde yaşıyor Barış. Dışarıdaki dünyayı merak ederken, hapishane duvarlarının dışında uçurulan bir uçurtma, onun özgürlük hayallerini simgeler. Barış'ın uçurtmaya duyduğu ilgi, onun saf hayal gücünü ve umutlarını yansıtır. Kısacası kitap, hapishane koşulları ve mahkumların yaşamları hakkında detaylar sunarken, aynı zamanda insan hakları, özgürlük ve çocukluk masumiyeti gibi temaları da işler. Uçurtmayı Vurmasınlar, toplumsal ve siyasi eleştiriler barındıran bir eser olup, çocuk gözünden anlatılan olaylar, okura farklı bir bakış açısı sunar. Roman, içindeki duygusal derinlik ve düşündürücü konularla Türk edebiyatının önemli eserleri arasında yer alır. Ayrıca, 1989 yılında Tunç Başaran tarafından aynı adla sinemaya uyarlanmış ve bu film de büyük ilgi görmüştür.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *