"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3122 %0.21
37,2200 %-0.48
2.406.049 %0.836
3.018,55 -0,07
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Kapadokya'nın gizemli yeraltı şehri: Derinkuyu nasıl inşa edildi, çözülemeyen sırları neler?

Kapadokya'nın gizemli yeraltı şehri: Derinkuyu nasıl inşa edildi, çözülemeyen sırları neler?

Kapadokya'nın derinliklerinde yatan Derinkuyu yeraltı şehri, binlerce yıl süren gizemiyle dikkat çekiyor. 1963 yılında keşfedilen bu devasa yapı, 20.000 kişiyi barındırma kapasitesine sahip olup, karmaşık havalandırma sistemleriyle donatılmış. Geçmişte birçok uygarlık tarafından kullanılan Derinkuyu'nun inşa amacı ve kimler tarafından yapıldığı merak ediliyor.

Kapadokya’nın büyüleyici manzarasının altında, yüzyıllardır gizemini koruyan bir yeraltı şehri bulunuyor: Derinkuyu. Eski adıyla Elengubu, Nevşehir-Niğde kara yolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde, kayalara oyulmuş yeraltı şehri…

Gizemli bir yer altı kenti: Derinkuyu | Independent Türkçe

1963 yılında tesadüfen keşfedilen bu devasa yerleşim alanı, 18 kata kadar inebilen derinliği ve 20.000 kişiyi barındırabilecek kapasitesiyle bu yapı dünyanın en büyük yeraltı şehri. Tarih boyunca Friglerden Perslere, Bizans dönemindeki Hristiyanlara kadar pek çok uygarlık tarafından kullanıldı. Ancak, bu yeraltı şehrinin kimler tarafından yapıldığı ve tam olarak ne amaçla kullanıldığı hâlâ büyük bir sır.

Son olarak, 1920’lerde Kurtuluş Savaşı sonrasında Kapadokyalı Rumlar mübadele ile Yunanistan’a gönderildiğinde, yeraltı şehri de terk edilmiş oldu. Derinkuyu’nun geniş mağara odaları, yüzlerce kilometre boyunca uzandığı gibi, bölgede keşfedilen yaklaşık 200 küçük yeraltı şehri ile de bağlantılı olabileceği düşünülüyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Tarihçesi ve Özellikleri - Derinkuyu Yeraltı Şehri'nde  Kimler Yaşamıştır? - Son Dakika Eğitim Haberleri

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİNİN YAPISI

Her katı belirli işlevler için tasarlanmış olan yeraltı şehrinde, sığırların tutulduğu ahırlar yüzeye en yakın konumdaydı. İç katmanlarda ise yaşam alanları, mahzenler, okullar ve toplantı odaları bulunuyordu. Derinkuyu, ayrıca karmaşık bir havalandırma sistemi ile donatılmıştı ve bu, şehrin sakinlerine temiz hava sağlıyordu. Derinkuyu’nun 50'den fazla havalandırma bacası ve su kuyusu, bu antik şehrin dahiyane mühendislik harikalarını ortaya koyuyor.

Derinkuyu Yeraltının Gizemli Şehri - Gecce Gusto

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ HAKKINDA TEORİLER NELER?

Arkeologlar Derinkuyu’nun milattan önce 8. yüzyıla kadar uzanan Hititlere ait olabileceğini düşünüyor. Ancak bazı uzmanlar, bu yapının aslında doğal afetlerden korunmak için yapıldığını, diğerleri ise askeri amaçlarla inşa edildiğini savunuyor. Yeraltı şehrinin karmaşık havalandırma sistemleri ve kapıları, bir istiladan korunmak amacıyla kullanılmış olabileceği fikrini güçlendiriyor.

Kapadokya'daki dünyanın en büyük yeraltı şehri Derinkuyu, nasıl dahiyane  bir şekilde inşa edildi? - BBC News Türkçe

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ HAKKINDA SORULAR

Derinkuyu, sadece büyüklüğüyle değil, diğer yeraltı şehirleriyle olan bağlantılarıyla da dikkat çekiyor. Derinkuyu’nun Kaymaklı Yeraltı Şehri ile kilometrelerce uzunluğundaki gizli tünellerle bağlı olduğu söyleniyor. Ancak bu tünellerin tam uzunluğu ve ne kadar derine indiği hâlâ araştırılmayı bekleyen bir sır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Özellikleri

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİNİN SIRRI HALA ÇÖZÜLEMEDİ

Derinkuyu hakkında en büyük soru işaretlerinden biri, bu devasa yapının nasıl ve kimler tarafından inşa edildiği. Modern teknolojiyle bile bu denli karmaşık ve derin bir yeraltı şehri inşa etmek oldukça zor görünürken, antik dönemde bu yapı nasıl ortaya çıktı? Bu sorunun cevabı hâlâ bilinmiyor ve Derinkuyu, tarihin en büyük gizemlerinden biri olmaya devam ediyor.

Kapadokya'daki dünyanın en büyük yeraltı şehri Derinkuyu, nasıl dahiyane  bir şekilde inşa edildi? - BBC News Türkçe

Kapadokya'nın yeraltı şehrinin tarihi, 1920’lerin başında Kapadokyalı Rumların burayı boşaltmasıyla sona erdi. 2000 yılın üzerinde bir zamanın ardından, Derinkuyu tekrar keşfedilene kadar modern dünyanın gözünden uzak kaldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *