"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,3372 %-0.11
36,5950 %0.27
3.495.635 %1.024
2.991,24 -0,32
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Külliyat-ı Nevayi sergisi kapılarını açtı! Ali Şir Nevayi'yi anmak için özel bir etkinlik...

Külliyat-ı Nevayi sergisi kapılarını açtı! Ali Şir Nevayi'yi anmak için özel bir etkinlik...

Ali Şir Nevayi'nin 523. vefat yıldönümünde düzenlenen "Külliyat-ı Nevayi" sergisi, İstanbul'da ziyaretçileriyle buluştu. Nevayi'nin eşsiz edebiyat mirası ve Türk dili üzerindeki derin etkisi, bu özel etkinlikte gözler önüne serildi. Serginin detayları ve etkinlikteki önemli anlar için haberimizde!

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TYEK) tarafından düzenlenen "Külliyat-ı Nevayi" sergisi, Ali Şir Nevayi’nin vefatının 523. yılı dolayısıyla Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı. Sergi, şair, mutasavvıf ve devlet adamı kimlikleriyle tanınan Nevayi’nin eşsiz edebiyat mirasını gözler önüne seriyor.

Nevayi’nin Edebiyat Dünyasına Katkıları Nelerdir?

Sergi açılışında konuşan TYEK Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz, kurumlarının, yazma eserlerin korunması ve tanıtılmasında önemli rol üstlendiğini vurgulayarak, bu tür etkinliklerin tarihi sürekliliği sağlamak adına önemli olduğunu ifade etti. Yılmaz, Ali Şir Nevayi’nin, Türk edebiyatı ve diline kattığı değerlerin vurgulanması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Emeritus Prof. Dr. Günay Kut, "Şair, Mutasavvıf ve Devlet Adamı: Ali Şir Nevayi" başlıklı konuşmasında Nevayi’nin Çağatay Türkçesinin kurucusu olduğunu ve onun edebi dünyasındaki çok yönlü mirası aktardı. Nevayi'nin, hem şairlik hem de devlet adamı olarak eserlerine büyük katkı sunduğuna dikkat çeken Kut, onun çağdaşlarına ve sonraki nesillere bıraktığı derin etkiyi anlattı.

Nevayi'nin Eserlerinin Özgünlüğü Hakkında

Nevayi'nin çok sayıda edebi eser verdiğini belirten Prof. Dr. Günay Kut, onun 29 eseri arasında divanlar, mesneviler, tezkireler ve dini ahlaki eserlerin yer aldığını söyledi. Nevayi'nin Türk edebiyatı üzerindeki derin etkisinin her geçen gün daha fazla araştırıldığını belirten Kut, bu etkinliğin Nevayi'nin edebi mirasının daha geniş kitlelere ulaşması adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Etkinliğe Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer ve Prof. Dr. Mustafa Kaçalin gibi önemli isimler de katıldı. Sergi, Nevayi’nin edebi mirasını daha yakından keşfetmek isteyen sanatseverler tarafından ilgiyle ziyaret edildi. Ziyaretçiler, bu değerli şairin hem hayatını hem de eserlerini daha iyi tanıma fırsatı buldu.

Sergi, 17 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek. Ali Şir Nevayi’nin eserleriyle şekillenen edebiyat tarihine ışık tutan bu özel etkinlik, Nevayi’nin dil ve edebiyat üzerindeki eşsiz etkilerini anlamak isteyenler için önemli bir fırsat sunuyor.

Ali Şir Nevayi Kimdir?

Ali Şir Nevayi, 1441 yılında Herat’ta doğdu ve Timur hükümdarı Hüseyin Baykara'nın hizmetinde önemli görevlerde bulundu. Çağatay Türkçesinin klasik dönemine damgasını vuran Nevayi, dil ve edebiyat alanında büyük bir etki bırakmış, aynı zamanda çok sayıda divan, mesnevi, tezkire ve biyografi eseri vermiştir. 1501’de vefat eden Nevayi, ölümünün ardından Herat’ta Kudsiyye Camii’nin yanında defnedilmiştir.