Çelikler Holding sponsorluğunda, Kütahya Müzesi Müdürlüğü ve Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal başkanlığında yürütülen Seyitömer Höyük kazıları, 35 yıldır devam ediyor. Bu yıl, mayıs ayından itibaren 25 uzman personel ve 50 kişilik işçi grubuyla kazılar hızla ilerliyor. Kazılar, özellikle seramik üretimi ve Erken Tunç Çağı’na ait buluntulara odaklanıyor.
Erken Tunç Çağı’na Ait 4.400 Yıllık Silindir Mühür Keşfedildi
Kazı çalışmalarının en dikkat çekici buluntusu, Erken Tunç Çağı II dönemine tarihlenen 4.400 yıllık bir silindir mühür oldu. Dr. Sevgi Gürdal, bu mühürlerin Mezopotamya’da ilk kez MÖ 4. binin ortalarında ortaya çıktığını ve zamanla Anadolu’ya ve dünyanın farklı bölgelerine yayıldığını belirtti. Bu keşif, bölgedeki ticari ilişkiler ve kültürel etkileşimler hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Gürdal, silindir mühürün yeşim taşından yapıldığını ve bunun Türkiye’de nadir bulunan bir taş olduğunu ifade etti. Mühürde kullanılan yeşim taşının yeşil renginin, Harmancık bölgesindeki nadir örneklerle uyumlu olduğunu belirten Gürdal, bu buluntunun bölgedeki uluslararası ticaretin ve farklı kültürlerin etkisini gösterdiğini vurguladı.
Seyitömer Höyük: Tarihin Derinliklerine Yolculuk
Seyitömer Höyük, Kütahya il merkezinin 26 kilometre dışında yer alıyor ve geçmişi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanıyor. 1989’da Eskişehir Müzesi Müdürlüğü tarafından başlatılan kazılar, 1990-1995 yılları arasında Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğü tarafından sürdürülmüş ve 2006 yılında kazılar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne devredilmişti. 2019'dan itibaren Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülen kurtarma kazıları, bölgenin tarih öncesi dönemlerine ışık tutmaya devam ediyor. 17 binden fazla eserin çıkarıldığı höyük, tarihsel ve kültürel miras açısından büyük önem taşıyor.