"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,3592 %0.21
36,9448 %0.24
3.380.456 %-3.515
2.983,72 0,19
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Kütahya'da Erken Tunç Çağı'na ait nadir silindir mühür bulundu

Kütahya'da Erken Tunç Çağı'na ait nadir silindir mühür bulundu

Kütahya Seyitömer Höyük'te 4.400 yıl öncesine tarihlenen bir silindir mühür bulundu. Kütahya'da devam eden kazılarda, Erken Tunç Çağı'na ait bu buluntu, bölgedeki uluslararası ticaret ve kültürel etkileşimi gözler önüne seriyor. Kazılar, Çelikler Holding sponsorluğunda Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor.

Çelikler Holding sponsorluğunda, Kütahya Müzesi Müdürlüğü ve Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal başkanlığında yürütülen Seyitömer Höyük kazıları, 35 yıldır devam ediyor. Bu yıl, mayıs ayından itibaren 25 uzman personel ve 50 kişilik işçi grubuyla kazılar hızla ilerliyor. Kazılar, özellikle seramik üretimi ve Erken Tunç Çağı’na ait buluntulara odaklanıyor.

Erken Tunç Çağı’na Ait 4.400 Yıllık Silindir Mühür Keşfedildi

Kazı çalışmalarının en dikkat çekici buluntusu, Erken Tunç Çağı II dönemine tarihlenen 4.400 yıllık bir silindir mühür oldu. Dr. Sevgi Gürdal, bu mühürlerin Mezopotamya’da ilk kez MÖ 4. binin ortalarında ortaya çıktığını ve zamanla Anadolu’ya ve dünyanın farklı bölgelerine yayıldığını belirtti. Bu keşif, bölgedeki ticari ilişkiler ve kültürel etkileşimler hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Gürdal, silindir mühürün yeşim taşından yapıldığını ve bunun Türkiye’de nadir bulunan bir taş olduğunu ifade etti. Mühürde kullanılan yeşim taşının yeşil renginin, Harmancık bölgesindeki nadir örneklerle uyumlu olduğunu belirten Gürdal, bu buluntunun bölgedeki uluslararası ticaretin ve farklı kültürlerin etkisini gösterdiğini vurguladı.

Seyitömer Höyük: Tarihin Derinliklerine Yolculuk

Seyitömer Höyük, Kütahya il merkezinin 26 kilometre dışında yer alıyor ve geçmişi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanıyor. 1989’da Eskişehir Müzesi Müdürlüğü tarafından başlatılan kazılar, 1990-1995 yılları arasında Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğü tarafından sürdürülmüş ve 2006 yılında kazılar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne devredilmişti. 2019'dan itibaren Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülen kurtarma kazıları, bölgenin tarih öncesi dönemlerine ışık tutmaya devam ediyor. 17 binden fazla eserin çıkarıldığı höyük, tarihsel ve kültürel miras açısından büyük önem taşıyor.