"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4150 %0.22
36,3273 %0.21
3.038.896 %-1.466
2.842,41 0,28
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat LeMan'dan Terzi Fikri kapağı: İşte efsane başkanın hayat hikayesi

LeMan'dan Terzi Fikri kapağı: İşte efsane başkanın hayat hikayesi

LeMan dergisi, 4 Mayıs 1985 tarihinde cezaevinde hayatını kaybeden Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez için hazırladığı kapağı, ölüm yıl dönümü dolayısıyla yeniden paylaştı. Peki Terzi Fikri kimdir? İşte Fikri Sönmez'in hayat hikayesi...

Ünlü mizah dergisi LeMan, Ordu Fatsa'da efsane haline gelen devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez için hazırladığı kapağı, ölüm yıldönümü dolayısıyla tekrar paylaştı.

LeMan, kapağında Fikri Sönmez'in "Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım" sözlerinin yer aldığı kapakta, "Fikri Sönmez (Terzi Fikri) onurumuzdur (1938-1985)" ifadeleri yer aldı.

İşte LeMan'ın Terzi Fikri olarak bilinen Fikri Sönmez'in bulunduğu kapağı:

TERZİ FİKRİ KİMDİR?

Ordu'nun Fatsa'nın ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğan Fikri Sönmez, Gürcü kökenli Golomanidze ailesine mensuptur. Çocukluk yıllarında bir terzi yanında çalışmaya başlamasıyla terzilik mesleğini edindi.

Fikri Sönmez, 1960'lı yılların ortalarında TİP'e üye oldu. Dev-Genç saflarında 6. Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. 1970 ortalarında solda ortaya çıkan görüş ayrılıkları sonrasında Mahir Çayan'ın görüşlerini benimseyerek THKP-C'ye yakın durdu.

1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde onlara yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası'nın diğer sanıklarıyla birlikte 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılandı ve 1974 affıyla tahliye oldu. Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde aktif faaliyet yürütürken Devrimci Yol militanı olduğu biliniyordu.

TERZİ FİKRİ'NİN BAŞKANLIĞI

1979'da Fatsa Belediye Başkanı Nazmiye Komitoğlu'nun vefatı nedeniyle yapılan ara seçimde Sönmez, bağımsız belediye başkan adayı oldu ve seçimi kazandı. Sönmez, başkanlığında Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturdu ve iki ayda bir halk toplantıları düzenledi.

KENAN EVREN BİLGİ ALMAK İÇİN GEZİYE ÇIKTI

8 Temmuz 1980 günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı, Çorum ve Fatsa'da olanlar hakkında bilgi almak için Karadeniz'de incelemeye çıktı. Önce Çorum'a giden komutanlar, daha sonra Amasya, Samsun ve Ordu'ya gitti.

FATSA'YA NOKTA OPERASYONU

11 Temmuz 1980'de sabaha karşı 04.15'te ilçeye "Nokta Operasyonu" diye tabir edilen bir askerî operasyon düzenlendi. Operasyonu Ordu Jandarma Alay Komutanı yönetti. İlçede sokağa çıkma yasağı kondu, silah araması yapıldı. Bu harekât sırasında maskeli kişilerin ihbar ettiği 300 kişi tutuklandı. 2000 sanıklı Dev-Yol davası açıldı. Ancak çoğu beraat etti.

11 Temmuz'da gözaltına alınan Fikri Sönmez, devletin anayasal düzenini değiştirmeye yönelik suçtan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesi gereğince ağır hapis cezasına çarptırıldı.

4 Mayıs 1985 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *