Bilim insanları, Meksika’nın güneydoğusundaki Campeche eyaletinde, yoğun bitki örtüsü altında gömülü kalmış antik yapıların haritasını çıkarmak için "LiDAR" adı verilen uzaktan algılama teknolojisini kullandı. Bu yöntem, lazer ışınları aracılığıyla nesnelerin uzaklığını ölçerek detaylı bir görüntüleme sağlıyor.
VALERİANA ŞEHRİ
Yapılan çalışmalar sonucunda, Antik Maya uygarlığına ait kalıntılara ulaşıldı. Keşfedilen alana "Valeriana" ismi verildi. Arkeologlar, bu bölgede tarım alanları, spor sahası, amfiteatr ve piramit benzeri yapılar gibi önemli kalıntılar tespit etti.
Araştırmanın yazarlarından Luke Auld-Thomas, keşfedilen alanın büyüklüğünün İskoçya'nın başkenti Edinburgh kadar olduğunu belirtti. Auld-Thomas, bu devasa antik kentin, M.S. 750 ile 850 yılları arasında 30 ila 50 bin kişiye ev sahipliği yapmış olabileceğini ifade etti.
Çalışmanın bir diğer yazarı, Profesör Marcello Canuto, şehrin çöküşü ve terk edilişine neyin sebep olduğunu henüz tam olarak bilmediklerini, ancak iklim değişikliğinin bu süreçte önemli bir rol oynamış olabileceğini vurguladı. Araştırmanın detayları, "Antiquity" dergisinde yayımlandı.
MAYA UYGARLIĞI HAKKINDA
Maya uygarlığı, Meksika'nın güneydoğusundan Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan geniş bir bölgede hüküm sürmüştü. M.Ö. 400'lü yıllarda gelişmeye başlayan uygarlık, M.Ö. 600'de zirveye ulaşarak, M.S. 250-900 yılları arasında altın çağını yaşadı. İspanyol işgaliyle sona eren bu uygarlık, astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda oldukça ileriydi.