"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3357 %-0.07
36,4092 %0.2
3.038.990 %-4.617
2.839,36 -0,14
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Mevlit geleneğinin Zazaca yaşatılmasına emekli öğretmenden kitap desteği

Mevlit geleneğinin Zazaca yaşatılmasına emekli öğretmenden kitap desteği

- Bingöl'de emekli öğretmen Abdullah Narin'in yörede kullanılan Zazaca ile hazırladığı, bir akademisyenin editörlüğünde basımı yapılan mevlit kitabı, hediye edildiği imamlar aracılığıyla kentteki camilerde ve taziye evlerinde okunuyor - Genç Camisi İmamı Yaşar Özer: - "Önceki Zazaca mevlit buranın lehçesine göre ağırdı. İçerisinde Farsça, Arapça da olduğu için tam anlayamıyorduk. Bu Zazaca mevlit kitabı yöre diline uygun ve anlaşılır. Bu bir zenginlik"

BİNGÖL (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ/AYDIN ARIK - Bingöl'de emekli öğretmen Abdullah Narin'in yörede konuşulan Zazacaya uygun şekilde hazırladığı mevlit kitabı kentteki camilerde ve taziye evlerinde okunuyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 2009 yılında yayımladığı raporunda, "yok olma tehlikesi altında olan diller" grubunda yer alan Zazacaya, "Yaşayan Diller ve Lehçeler" kapsamına alındıktan sonra ilgi arttı.

Bu dilin yaşatılması için yürütülen çalışmalara emekli imam hatip lisesi öğretmeni 62 yaşındaki Abdullah Narin de yazdığı kitapla destek sundu.

Kentte yaşayan ve 8 yıl önce emekli olan Narin'in, yörede kullanılan Zazaca ile kaleme aldığı mevlit kitabının, Bingöl Üniversitesinde bu dil üzerine araştırmalar yürüten öğretim görevlisi Murat Varol'un editörlüğünde basımı yapıldı.

Mevlit geleneğinin Zazaca yaşatılmasına katkı sunmayı hedefleyen Narin ilk etapta basılan 500 kitaptan 150'sini camilerde görevli din adamlarına hediye etti. Kitapla kentteki camilerde ve taziye evlerinde Zazaca mevlit daha anlaşılır şekilde okutuluyor.

- "Camilerde mevlit geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz"

Abdullah Narin, AA muhabirine, ilimde, öğretmenlikte emekliliğin olmadığını söyledi.

Emekli olduktan sonra Bingöl halkının kültürüyle ilgili çalışmalar yaptığını belirten Narin, kentte örf ve adetlerin içerisinde mevlidin de önemli bir yer tutuğunu aktardı.

Narin, üniversitedeki akademisyenlerin teşvikiyle bir mevlit kitabı hazırladığını kaydederek, "Aklımıza gelebilecek bütün dillerde mevlit var. Kürtçe ve Zazaca mevlit de var. İlk Zazaca mevlit 1880-1890'lı yıllarda Bingöl'ün Genç ilçesinde olan Molla Ahmed-i Hasi tarafından yazıldı. Daha sonra Osman Efendi tarafından Siverek'te yazıldı. Ondan sonra Beyhanili Ali Huni tarafından yazıldı. Bölgemizin büyük alimlerinden Mehmet Temizkan Muradani tarafından da mevlit yazıldı." diye konuştu.

Camilerde mevlit okuduğunu, bu geleneği yaşatmak istediğini anlatan Narin, yörede kullanıldığı şekilde daha anlaşılır Zazaca ile mevlit kitabı hazırladığını belirtti.

Narin, "Mevlit Hz. Peygamber'e gösterilen sevginin tezahürü. Yani Peygamberimizi sevdiğimizi bu mevlitleri okuyarak ifade etmeye çalışıyoruz. Camilerde mevlit geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz." dedi.

- "Önceki Zazaca mevlit buranın lehçesine göre ağırdı"

Genç Camisi İmamı Yaşar Özer de 20 yıldır görev yaptığını ifade ederek, mevlit programlarının önemine değindi.

Özer, "Önceki Zazaca mevlit buranın lehçesine göre ağırdı. İçerisinde Farsça, Arapça da olduğu için tam anlayamıyorduk. İmamlar olarak çalışarak okuyorduk. Bu Zazaca mevlit kitabı yöre diline uygun ve anlaşılır. Bu bir zenginlik." ifadelerini kullandı.

Camide mevlit programına katılan 80 yaşındaki İzzet Arat ise mevlidin bir gelenek olduğunu aktararak, "Hocalarımız okuyor, bizler de tamamını anlayarak dinliyoruz. 80 yaşındayım yıllardır bu gelenek yaşatılır." değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *