"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Kültür Sanat Osmanlı döneminin zarif mimarisi yeniden canlandı: 125 yıllık tarihi cami ibadete açıldı

Osmanlı döneminin zarif mimarisi yeniden canlandı: 125 yıllık tarihi cami ibadete açıldı

Çorum’un Mecitözü ilçesinde yer alan, 125 yıllık tarihi Alören Camii, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden ibadete açıldı.

1899 yılında inşa edilen cami, zamanla yanındaki sulama havuzundan kaynaklanan rutubet nedeniyle zarar gördü ve mimarisi bozuldu. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan cami, uzun yıllar ibadete kapalı kaldı.

2022 yılında caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildikten sonra, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon sürecini başlattı. Çalışmalar kapsamında caminin bahçesindeki sulama havuzu kaldırıldı ve rutubetin zarar verdiği alanlar onarıldı. Ayrıca camideki kalem işlemeleri aslına uygun şekilde yenilendi.

125 yıllık cami yeniden ibadete açıldı

Yaklaşık iki yıl süren titiz bir restorasyon sürecinin ardından, cami cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı. Açılış töreninde Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi ve İl Müftüsü Şahin Yıldırım dua etti. Caminin bahçesinde eski ve yenilenmiş halini gösteren fotoğrafların sergilendiği bir sergi de ziyaretçilere sunuldu.

Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, restorasyonun ilk adımı olarak havuzun ve suyun camiden uzaklaştırıldığını belirtti. Erdoğan, restorasyon süreci hakkında şunları söyledi: "Caminin beden duvarlarını mikroenjeksiyon yöntemiyle güçlendirdik. Çürüyen ahşap üst örtü bölümleri değiştirildi ve minarenin deforme olmuş taşları yenilendi. Bu cami, klasik Osmanlı dönemi kalem işçiliği örneklerini barındırıyor. Kalem işleri raspa ile temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Camiyi yeniden ibadete açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

Osmanlı’nın son dönemine ait butik camilerden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, caminin zamanla ciddi miktarda su aldığını ve projesi olmadığını belirtti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinin ardından hızla projelendirilip restore edilmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Vali Yardımcısı Cengiz Nayman ise 1899’da ibadete açılan caminin restore edilerek yeniden halkın kullanımına sunulmasından dolayı mutluluk yaşadıklarını ifade etti. Açılış törenine, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Çıplak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *