Kültürel bir buluşma niteliği taşıyan Göbeklitepe sergisi, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile İtalya Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla açıldı. İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan ünlü Kolezyum ve Roma Forumu Arkeolojik Sahası’nda düzenlenen sergi, arkeolojik zenginlikleri bir araya getirerek ziyaretçilere tarihin derinliklerine yolculuk yaptırmayı amaçlıyor.
AÇILIŞ TÖRENİNDE ÖNEMLİ İSİMLER BİR ARAYA GELDİ
Serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İtalya Temsilciler Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Federico Mollicone, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ve Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş gibi önemli isimler katıldı. Törene İtalyan basınının da yoğun ilgi göstermesi, etkinliğin uluslararası boyutunu ortaya koydu.
TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER BİR ARADA
Açılışta konuşan Bakan Yardımcısı Yazgı, serginin Türkiye'nin kültürel mirasını İtalya ile buluşturmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. "Göbeklitepe, insan medeniyetinin en önemli dönüm noktalarına ev sahipliği yapıyor. Roma’nın simgesi Kolezyum’un atmosferinde bu kadim tarih ile buluşuyoruz" dedi. Yazgı, sergi ile hem Türk kültürünü tanıtmayı hem de uluslararası iş birliklerini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
SERGİDE ZİYARETÇİLERİ NELER BEKLİYOR
Sergide, 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe'den üç eser ile birlikte, bu eserlerin taştan yapılan birebir replikaları sergilendi. Ayrıca, Göbeklitepe Karşılama Merkezi’nde gösterilen filmlerin İtalyanca alt yazılı versiyonları da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Türk mutfağının lezzetleri arasında yer alan yaprak sarma, mercimek köfte, baklava ve lokum gibi ikramlar da etkinliğe renk kattı.
GÖBEKLİTEPE VE KOLEZYUM
Sergi, 2 Mart 2025 tarihine kadar açık kalacak ve Kolezyum'u her yıl ziyaret eden milyonlarca kişi tarafından gezilmesi bekleniyor. Yazgı, Göbeklitepe ile Kolezyum'un artık kardeş yapılar haline geldiğini vurgulayarak, "Her iki yapı da dünya mirasında önemli bir yer tutuyor. Burada, günlük yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret ettiği bu özel yerde, Göbeklitepe’nin önemini tanıtmak için büyük bir fırsat yakaladık" ifadelerini kullandı.
TARİHİN KESİŞİM NOKTASI
Serginin açılışı, yalnızca bir kültürel etkinlik olmanın ötesinde, Türkiye ve İtalya arasındaki kültürel diplomasi için de önemli bir adım. Kültürel iş birliğinin ve etkileşimin arttığı bu tür projeler, her iki ülkenin de tarihi miraslarını dünyaya tanıtma fırsatı sunuyor.
KOLEZYUM'DA ANTİK BİR BULUŞMA
Kolezyum ve Roma Forumu Arkeolojik Sahası Direktörü Alfonsina Russo, serginin antik bir alanda açılmasının önemine dikkat çekerek, "Bu sergi, hem tarihi hem de kültürel anlamda büyük bir buluşma noktası" dedi. Ayrıca, Russo, "Kolezyum, geçen yıl 12,5 milyon ziyaretçi ağırladı. Bu sergi süresince de birçok insanın Göbeklitepe ile tanışacağına inanıyorum" diye ekledi.
Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe sergisinin Kolezyum'da düzenlenmesinin tarihi ve arkeolojik açıdan önemini vurguladı. Her iki mekanın, insanları büyük kalabalıklar halinde bir araya getiren yerler olduğunu belirten Karul, bu tür etkinliklerin Türkiye'nin arkeolojik mirasının dünya ile buluşmasına olanak tanıdığını ifade etti.