"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2394 %0.06
37,0612 %0.1
2.294.830 %-1.695
3.013,58 0,71
Ara
İşçi Haber Magazin Yusuf Dikeç'in olimpiyat pozunu verenler dikkat: Hukuki yaptırımı olabilir

Yusuf Dikeç'in olimpiyat pozunu verenler dikkat: Hukuki yaptırımı olabilir

Yusuf Dikeç’in ekipman kullanmadan gerçekleştirdiği atışın fotoğrafı uluslararası ilgi gördü, ancak bu görselin izinsiz ticari kullanımı sporcuya zarar verebileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Uzmanlar, Yusuf Dikeç’in olimpiyat pozunun ticari amaçlarla kullanılmasının hem maddi hem de manevi açıdan sporcuya zarar verebileceğini belirtiyor. Patent Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner, "Sporcular ve ünlülerin isim ve imajlarını izinsiz kullanan kişiler, hukuki süreçler sonucunda hem zararı tazmin etmeye hem de elde ettikleri haksız kazancı ödemeye mahkum edilebilirler. Ayrıca, bu kişiler para cezasına veya hapis cezasına çarptırılabilirler" dedi. 

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda, takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan ile birlikte Türkiye'ye 10 metre havalı tabanca karışık takım mücadelesinde gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç’in pozları sosyal medyada büyük bir etki yarattı. Atış sırasında çekilen fotoğraf ve videolar, çok sayıda etkileşim aldı ve çeşitli uluslararası medya kuruluşları ile milyonlarca takipçisi olan hesaplar tarafından paylaşıldı.

Bununla birlikte, sporcuya ait pozların tişört baskıları ve animeler gibi ticari ürünlerde kullanıldığı belirtildi. Uzmanlar, bu tür ticari kullanımların hem maddi hem de manevi açıdan sporcuya zarar verebileceğine dikkat çekti.

Patent Marka Vekilleri Derneği Başkanı Yalçıner, isim ve imajların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunduğunu hatırlattı. Yalçıner, bu hakların uluslararası düzeyde de geçerli olduğunu belirterek, kişisel hakların izinsiz kullanımının hem hukuki hem de cezai yaptırımlara yol açabileceğini ifade etti.

Dikeç’in olimpiyat oyunlarında çekilen fotoğraflarının global çapta kullanılmasının ve bu görsellerin ürünlerde yer almasının izin gerektirdiğini vurgulayan Yalçıner, "Bu izinlerin kapsamı ve süresi yazılı olarak belirlenmelidir. Yazılı izin, marka, tasarım ve telif haklarıyla ilgili olarak lisans sözleşmesine dahil olmalıdır ve bu sözleşme, kullanım detaylarını net bir şekilde içermelidir" dedi.

Yalçıner, Yusuf Dikeç’in kişisel görüntülerinden yapılan animelerle ilgili hem yurt içinde hem de yurt dışında hukuki işlemler yapılabileceğine işaret etti.

Yalçıner, sporcu ve ünlülerin isim ve imajlarının izinsiz ticari kullanımı ile ilgili risklerin olduğunu belirterek, "İzinsiz kullanım sonucu kişilerin maddi ve manevi zarar görebileceğini unutmamalıyız. Ayrıca, bu tür kullanımlar haksız kazanç sağlamaya ve kişinin ün ve itibarına zarar vermeye yol açabilir. İzinsiz kullanımda bulunan kişiler, tazminat ödemeye ve ceza almaya mahkum edilebilirler" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *