2 buçuk milyon vatandaşın trafik kurallarını ihlal etme, maddi yükümlülüklerini yerine getirememe ve cezalı duruma düşme durumlarından ehliyetlerinin ellerinden alındığı bilinirken, 1 milyon vatandaş da işini kaybetti. Vatandaşlar "bir defaya mahsus" af için taleplerini devlet yetkililerine iletiyor. Trafik kurallarına uymayarak ehliyetini kaptıran vatandaşlar sosyal medyada etkinlikler düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

Ehliyetlerini kaybeden vatandaşlar mevcut ekonomik şartlarda maddi açıdan zorlandıklarını ve ehliyetleri olmaması nedeniyle de iş bulmakta güçlük çektiklerini belirtiyor. Bir yılı aşkın süredir "af" bekleyen vatandaşlar, hükümetten gelecek af yasasını beklemeye devam ediyor.

İBB Meclisi’nden yeni karar: Hafriyat depolama ücretlerine yüzde 449 zam İBB Meclisi’nden yeni karar: Hafriyat depolama ücretlerine yüzde 449 zam

MELİH MERİÇ'TEN DESTEK

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melih Meriç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ehliyet affı için çağrıda bulundu.

Meriç, "Ehliyet affı ile ilgili yapılan düzenlemeler yetersiz kalmış ve bir çok aile mağdur edilmiştir. Şoförlerimiz ehliyetlerine kavuşmak için uzun yıllardır bekliyorlar. Bu noktada bir düzenleme yapılması şart. Ekonomik şartların oldukça zor olduğu bu süreçte şoför esnafımız ve aileleri zor durumdadır. Olası kast veya bilinçli taksir ile ölümlü ya da yaralamalı kazaya sebebiyet vermeyenlerin ve süreklilik arz eden madde bağımlılığı olanlar hariç bir defalığa mahsus ehliyet affı ihtiyaç durumundadır. Cezalar ağır yaşam şartları zor! İnsanlarımız geçimini şoförlük yaparak sağlıyor. Daha fazla Mağdur edilmemelidir." ifadelerini kullandı.

EHLİYET AFFI NELERİ KAPSIYOR?

Ehliyet affı, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, alkol, drift ve aday sürücülük dışındaki durumlarda alınan ceza puanlarının silinmesini kapsıyor. Bu durum, ehliyet ceza puanı dolmuş ve bu nedenle ehliyetine el konulan yaklaşık 10 bin sürücü için geçerli olacak.

EHLİYET AFFI İLE İLGİLİ SÜRÜCÜLERİN YAPMASI GEREKENLER

Ehliyet affından yararlanacak sürücülerin, ehliyetlerine el konulan trafik birimine veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne başvurarak ehliyetlerini geri alabilecekleri belirtiliyor. Başvuru süreci ve gerekli evraklar konusunda daha fazla detayın Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile açıklanması bekleniyor.

Bu düzenleme, trafik kurallarını ihlal eden ancak affın kapsadığı durumlar dışında kalan sürücüler için yeni bir başlangıç anlamına gelmekte. Ehliyet affının, sürücülerin trafik kurallarına daha dikkatli uymalarını sağlaması ve trafik güvenliğine katkıda bulunması umuluyor.

Editör: Zeynep Peksoy