"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
19°
34,2939 %0.05
37,1368 %0.07
2.486.043 %2.809
3.065,51 0,29
Ara
İşçi Haber Kamunun Gündemi Eski uzman çavuşlar atama bekliyor!

Eski uzman çavuşlar atama bekliyor!

Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER), Başkanları Mustafa Gündeşli, atama bekleyen uzman çavuşlar için açıklamada bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde belli bir süre görev yaptıktan sonra çeşitli ailevi sebepler ve sağlık sebepleriyle istifa etmek zorunda kalan ardından atanamayan uzman çavuşlar, yıllardır aldıkları eğitimlere uygun olacak şekilde görev yapabilecekleri devlet kurum ve kuruluşlarına Kanun Hükmünde Kararname ile genel atama bekliyor.

Birçok mecrada yetkililere seslenen atanamayan uzman çavuşlar Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) çatısı altında bir araya gelerek bir an önce mesleklerine kavuşmayı bekliyorlar.

Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER), Başkanları Mustafa Gündeşli önderliğinde birçok çalışmada bulunarak yetkililere taleplerini duyurmaya devam ediyor. 

Son olarak Gündeşli, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: 

Uzman Çavuşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılan atamaları 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5'inci maddesinin son fıkrası ile Uzman Erbaş Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülmektedir." 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5'inci maddesinin son fıkrasında ; "Uzman Erbaşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92'nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir." denilmektedir.

Bu durumda Türk Silahlı Kuvvetlerinde en az 7 hizmet yılı süresini dolduran ve kendi isteği ile görevinden ayrılan Uzman Çavuşlar Kamu Kurum ve Kuruluşlarının boş Memur Kadrolarına atanma hakkına sahiptirler.2016 yılından önce göreve başlayan ve 2 yıl görev yapmaya mutakiben bırakmak zorunda kalan Uzman Çavuşlar da hak kaybına uğramıştır. Bu Uzman Çavuşların KAZANILMIŞ HAKLARIDIR.Lakin hak sahibi binlerce Kahraman Uzman Çavuş Kazanılmış Hakları olmasına rağmen yıllardır Kamuda Memurluk Kadrolarına atanamamaktadır.Kamu kurum ve kuruluşları Atanma taleplerine Personel Alımı Yapmıyoruz, Atanabileceğiniz boş kadromuz yoktur, hizmetinize ihtiyacımız yoktur, personel giderlerimiz fazladır vb şeklinde cevaplar vererek olumsuz yanıt vermektedirler.

Yukarıda söz edilen kanun maddesinde atanma hakkında sadece usul belirtilmiş Vatan ve Millet için sahada canını ortaya koyarak görev yapan Kahramanların Atanma taleplerinin kurumlarca kabul edilmesi yönünde herhangi bir açıklama olmaması nedeniyle ve atama takdirinin Kurumların inisiyatifine bırakılması sebebiyle KAZANILMIŞ HAKKIMIZ olmasına rağmen ATANAMIYORUZ.

Aynı üniforma altında terörle ve teröristlerle Kahramanca mücadele etmiş fakat Şehit ve Gazi olmuş Uzman Çavuslar 3173 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında; -Şehit yakınları -Gazi ve Gazi yakınları Devletimiz tarafından Yılın belirli aylarında Kamu Kurum ve Kuruluşlarının boş Memur ve işçi kadrolarına hak sahipliğinin tespitinden sonra kura ile atandırılarak istihdamları sağlanmaktadır. Bu mücadele de bir şekilde sağ kalıp silah arkadaşlarının kanını yerde koymayan ilerleyen süreçte bir şekilde mesleğinden ayrılan Uzman Çavuşlar ise bir başlarına ellerinde bir kanun maddesi ile kurum kurum gezip Atanabileceği Atanma başvurusunu kabul edebilecek yer aramaktadır.

Yaşanan mağduriyetin bitirilmesi ve Kahramanların haklarının teslimi için bir defaya mahsus olmak üzere 3173 sayılı kanunda belirtilen atama şeklinde yada 6191 sayılı kanuna tabi Sözleşmeli Erlerin kamuda istihdamı yönünde hazırlanan yönetmelik benzeri bir yönetmelik ile kamuda Memuriyete Atanmalarının Devletimiz eliyle yapılmasını istiyoruz.Saygılarımla arz ederim.

Eski uzman çavuşlar için atama yapılacak mı?

Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, mesleğinden ayrılan uzman çavuşların hak taleplerine ilişkin soru önergesini Meclis'e sundu. 

Öztürkmen'in önergesinde şu ifadelere yer verildi:

3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 'Kahramanlar' diye anılan, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak için en zor şartlarda görev yapmış olan ancak karşılaştıkları sorunlar sebebiyle kendi isteğiyle sözleşme feshi gerçekleştirilen Eski Uzman Çavuşlardan tarafından kurulan Atanamayan Uzmanlar Derneği, yaşadıkları hak kayıplarını çözüme kavuşturabilmek adına 2015 yılından bugüne faaliyet yürütmektedir.

Uzman çavuşlar gerek mesleki hayatlarında gerekse de ayrıldıktan sonra özlük haklarıyla ilgili olarak karşılaştıkları sorunları her platformda yüksek bir sesle dile getirmekte ancak bunların çözümüne dönük somut bir adım atılmamaktadır.
Buna göre;

1- 29.01.2016 tarihinde 3269 sayılı Uzman erbaş kanununda yapılan değişiklikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 92.maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için iki hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir, hükmü değiştirilerek “en az yedi hizmet yılı" tamamlama şartı getirilmiştir. 29 Ocak 2016 tarihinden önce göreve başlamış olup, iki yıldan fazla görev yapıp meslekten ayrılan Uzman Çavuşların hukuken kazanılmış olan hakları yok sayılmakta, kamu kurumlarına yapılan başvurularda yedi yıl görev süresi istenilmektedir. Bu mağduriyeti gidermeye dönük bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

2- Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzun yıllar fedakârca görev yapan Uzman Çavuşların yaşadıkları hak kayıplarını ortadan kaldırmak için kapsamlı bir yasal düzenleme yapılması bakanlığınızın gündeminde midir?

Öztürkmen'in önergesine Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den şu cevap geldi:

Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen tarafından TBMM Başkanlığına verilen ve Millî Savunma Bakam tarafından cevap verilmesi talep edilen, 7/2862 sayılı yazılı soru önergesinin cevabı aşağıda sunulmuştur. Bakanlığımızda görev yapan tüm personele ilişkin mevzuat değişiklik çalışmaları, ülkemizin şartları ve çağdaş uygulamalar dikkate alınarak, bir sistem bütünlüğü çerçevesinde yapılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *