İki yılda bir yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına binlerce gıda mühendisi katılıyor. Günden güne büyüyen atama eksikliği nedeniyle mesleklerini icra etmekte zorlanan gıda mühendisleri alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan gıda mühendisleri atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.
Atamaların yetersiz olması nedeniyle bu alanlarında ülkemize hizmet edebilecek nitelikli gıda mühendisleri göz ardı ediliyor.
Uzun süren eğitim hayatlarının ardından bir o kadar da atanmayı bekleyen mezunlar işsizlikle baş başa kalırken meslek hayatlarının başında kazanmaları gereken deneyimlerden de mahrum bırakılıyor. Mezun olmalarının ardından yetersiz atamalar nedeniyle özel sektörde çalışmak zorunda kalan gıda mühendisleri bölümlerinin hak ettiği değeri görememesinden yakınmakta. Özel sektörde, arka planda değil de sahada çalışarak ülkemize yarar sağlamak isteyen gıda mühendisleri atamaların artırılmasını talep ediyor.
Aylardır Tarım ve Orman Bakanlığı'na atama taleplerini ileten gıda mühendisleri, bakanlıktan ses çıkmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor. Yetersiz atamalar karşısında umutlarını yitirmeyen gıda mühendisleri taleplerini şu sözlerle anlatıyor:
Bildiğiniz üzere Gıda Mühendisleri; gıda üretimi, işleme, paketleme, dağıtımı süreçlerinde aktif olarak çalışan, bu konularda lisans eğitimi almış, ayrıca bilgi birikimleriyle gıda güvenliğinin sağlanması için denetim yapma yetkinliğine sahip profesyonellerdir. Ülkemizde her yıl yüzlerce gıda zehirlenmesi, gıda skandalı ve taklit/tağşiş yapan firmaların haberleri ile karşılaşmaktayız.
Bunun en büyük sebepleri; özel sektörde Gıda Mühendislerinin işlerini/denetimlerini doğru yapmak istediklerinde işverenleri tarafından gördükleri baskı, kamuda denetimlerin yetersiz olması ve yetkin olmayan kişilerce yapılmasıdır. Kamu tarafından bu denetimlerin etkin olabilmesi; ancak gıda üretimi sırasında olası risk önleme yöntemlerine, gıda güvenliği standartlarına hakim olan Gıda Mühendislerinin istihdamı ile gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, bağımsız ve etkin denetimler gerçekleştirmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığına atanmayı beklemekteyiz.
Bu zamana kadar sesimizi duyurabilmek adına 6 adet basın toplantısı, 12 adet röportaj ve yüzlerce kez sosyal medya etkinlikleri gerçekleştirdik. Sesimiz yüksek çıksa da maalesef duyurmakta güçlük çekiyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz durumu tersine çevirebilirsek, gıda güvenliği ve dolayısıyla toplum sağlığı için çok büyük bir adım atmış olacağız. Kısa ve uzun vadede gıda güvenliği kaynaklı ortaya çıkan hastalıkların önüne geçmede ve günümüzde kitlelerin güvenli gıdaya ulaşmasında mecburi istikamet olan paketli gıdanın gerçekten "güvenli" olması yönünde çok büyük bir ilerleme kat etmiş olacağız. Besin değeri yüksek, kaliteli gıdaya erişimin yollarını açabileceğiz.
Bununla beraber özel sektörde çalışan Gıda Mühendislerinin de çalışma koşullarının iyileşmesine, daha kararlı ve bağımsız denetimler yapabilmelerine olanak sağlamış olacağız. Ayrıca, kamuda çalışma hedefiyle KPSS'den çok yüksek puan almış olan arkadaşlarımız, verdikleri emeklerin karşılıklarını almış olacaklar.