"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2389 %0.06
37,0495 %0.07
2.310.301 %0.134
3.017,06 0,83
Ara
İşçi Haber Kamunun Gündemi SSK, Bağkur emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

SSK, Bağkur emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Emekli maaşı hesaplaması, yıl sonuna yaklaşırken vatandaşların gündemindeki önemli konulardan biri olarak öne çıkıyor. “SSK ve Bağ-Kur’dan ne kadar maaş alırım?” ve “Emekli maaşı ne kadar olacak?” soruları, emeklilik dilekçesi vermeye hazırlananlar tarafından sıkça araştırılıyor. Bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Emekli maaşı hesaplaması vatandaşların gündemindeki başlıca konular arasında yer alıyor. 4A ve 4B kapsamındaki maaş farkı nedeniyle bazı vatandaşlar yıl sonunda emekli olmayı planlarken, bir kısmı emekliliği erteleyerek maaş kaybına uğrama endişesi yaşıyor. Bu sebeple 2024 ve 2025 yıllarında emekli olmayı düşünenler, olası maaş farklarını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, maaş farklarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de katıldığı bir canlı yayında bu konuya değinerek detaylı açıklamalar yaptı.

 Ücretli çalışan sayısı martta yıllık %2,6 artış kaydetti. - EKOTÜRK

EMEKLİLİK MAAŞI HESAPLAMASINDA 4A VE 4B ARASINDAKİ FARK NEDİR?

SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) maaşları, sigortalının prim gün sayısı, sigorta süresi ve çalışma statüsüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu nedenle her emekli için maaş tutarı farklılık arz ediyor. Özellikle, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olmayı planlayanlar için maaş farkı konusu dikkat çekiyor. Peki, yeni emekli olacaklar için maaş farkı kapanacak mı?  

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın farklı statülere tabi olduğunu belirterek, “Her kesim için farklı kurallar geçerli. Emekli maaş bağlama oranlarında, enflasyon farkı mı etkili yoksa kanuni bir düzenleme mi gerekiyor, arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Sayısal veriler geldikten sonra bir yol haritası belirlenecek,” dedi. Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının bu konuda iş birliği yaptığı belirtildi.

2025 için korkuttu: "Çözüm bulunamazsa %35 daha az maaş ve zam alacaklar!"  Emekli maaş farkında formül arayışı.... - Finans haberlerinin doğru adresi  - Mynet Finans Haber

2024- 2025 YILLARI ARASINDA MAAŞ FARKI OLACAK MI?

Ekonomist Noyan Doğan, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasında maaş farkının oluşmasının arkasında enflasyon ve büyüme hızına bağlı ekonomik politikaların yattığını ifade etti.

2024 yılı emeklileri için maaş hesaplaması, 2023’teki %4,5 büyüme hızı ve %64,77 TÜFE oranına göre yapılacak. Ayrıca, 2024 yılında emeklilere yapılan kümülatif %86,16 zam da maaşlara yansıyacak.  

Ancak 2025 yılında emekli olacaklar, 2024’teki bu zam oranlarından faydalanamayacak. Tahminlere göre, 2025 yılında büyüme hızı %4, enflasyon ise %38-42 aralığında olacak. Bu öngörüler doğrultusunda, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasındaki maaş farkının %30 ila %36 arasında değişmesi bekleniyor.  

Maaş müzakereleri sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? -  Canan Duman

ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK MAAŞ FARKINI KAPATIR MI?

Emekli olmadan çalışmayı sürdürenler için maaş hesaplaması her yıl %2 oranında artıyor. Yapılan analizlere göre, aradaki maaş farkının 4 ila 6 yıl içinde kapanabileceği tahmin ediliyor.

Ücretli çalışan sayısında rekor - Bloomberg HT 

EMEKLİ MAAŞ FARKLARI İÇİN DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Abdullah Güler, “Şu anda bir kanun teklifi yok, ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarına devam ediyor. Enflasyonun etkilerini gidermek ve adil bir çözüm bulmak için bir rapor hazırlanacak. Sayısal verilerle desteklenen çözüm önerileri ortaya çıktıktan sonra adımlar atılacak,” dedi.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu konuda yaptığı açıklamada, “2024 ve 2025 yıllarında emekli olacakların maaş farkı üzerine ekiplerimiz çalışıyor. Henüz net bir sonuç yok, ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çözüm arıyoruz,” ifadelerini kullandı.  

Para sayma yöntemleri blog sayfamızda...

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli maaşı, sigortalı olunan tarihe göre farklı dönemlere ayrılarak hesaplanıyor. Çalışanın ödediği prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamına göre maaşlar hesaplanıyor ve değişiyor. Buna göre emekli maaşı hesaplaması şu şekilde: 

2000 yılı öncesi: Gösterge rakamı için, çalışanın yıllık ortalama kazancı hesaplanıyor; aylık bağlama oranının yüzde 60’ı, katsayı için de 12.000 alınıyor.

2000-2008 arası:  Gösterge rakamı yerine güncelleme katsayısı kullanılıyor ve emekli olunacak tarihten bir önceki yılın büyüme hızı (gelişme hızı) ve enflasyonu (TÜFE) hesaba katılıyor. Çalışanın 2000-2008 yıllarında sahip olduğu kazançları güncellenerek ortalaması alınıyor. Kazançların güncellenmesinde de yıllık TÜFE ve gelişme hızının yüzde 100’ü alınıyor. 

2008 sonrası: Aylık kazancın ortalamasına, güncelleme katsayısına, TÜFE oranına bakılıp hesaplama yapılıyor. Güncelleme katsayısı emekli olunacak tarihten bir önceki yılın TÜFE oranının yüzde 100’ü, gelişme hızının yüzde 30’u alınıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *