Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ın üyesi olduğu Türk Yatırım Fonu (TYF) resmen kuruldu. Azerbaycan'ın da dün fonun kuruluşuna dair onayı vermesiyle; İstanbul merkezli TYF'nin kuruluşu üye ülkeler ve TDT yönetimi tarafından onaylanmış olundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz mart ayındaki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde atılmış en önemli adımlardan birinin Türk Yatırım Fonu olduğunu dile getirmiş, İstanbul'un ev sahipliği yapacağı bu kuruluş hakkında şu bilgileri vermişti:

"Türk dünyasında bütünleşmenin lokomotifi olan ekonomi, ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliğimizi gözden geçirdik. Türk Yatırım Fonu kurucu anlaşmasının imzalanması zirvemizin somut kazanımlarından biri olmuştur.

Fon sayesinde kobilere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara destek sağlanacaktır.

Tüm bu alanlarda firmaların finansmana erişimi kolaylaşacak, ayrıca bölge içi ticaret teşvik edilecektir. Türk Yatırım Fonu'nun Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye de katkı sağlayacağına inanıyorum.

Eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı ilkesi çerçevesinde kurulacak fona İstanbul ev sahipliği yapacaktır. Bu şekilde küresel finans camiasında İstanbul'un oynadığı merkezî rolün pekişmesini de temin etmiş olduk."

Mart ayında kartlı ödemelerde büyük artış! 1,2 trilyon liraya yaklaştı Mart ayında kartlı ödemelerde büyük artış! 1,2 trilyon liraya yaklaştı

Orta Asya’da gücü artan Rusya ve Çin’e karşı Türk şirketlerinin gücünü daha da artıracak bu yapı, ileride ortak bir Türk bankasının da kurulmasını sağlayabilir.