Çeşitli mesleklerin sınıflandırılması ve standartlaştırılması için kullanılan numaralı kodlara meslek kodları denir. Her bir meslek için benzersiz bir kod atanır ve bu kodlar genellikle istatistiksel veri toplama, istihdam analizi, mesleklerin takibi ve raporlaması gibi amaçlarla kullanılır.

Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Meslek kodu, kamu görevlileri ve kamu işçileri için geçerli olduğu gibi özel sektörde görev yapan personel ve işçileri de kapsıyor. Personellerin ya da işçilerin meslek kodlarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirip bildirilmediği e-Devlet sistemiyle öğrenilebilir.

Kamu çalışanı kimlerdir? Kamu çalışanı ne demek? Kamu işçileri kimdir? -  Haberler

Meslek kodu uygulaması, sağladığı yararlar açısından önemli olsa da birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bu sorunlar çalışanların görevlerinde değişiklik yapmalarıyla başlıyor. Görev değişikliği yapmalarına rağmen meslek kodunun güncellenmemesi sebebiyle sorun yaşıyor.

Çalışanların görevi ne kadar değişirse değişsin, meslek kodları aynı kalıyor. Bu durum, çalışanların gerçek yetenekleri ve sorumluluklarına uygun bir şekilde değerlendirilmesini engelliyor. Sorun, çalışanların ilk atandıkları meslek kodunun, sonradan farklı bir alanda farklı bir görev yapmalarına rağmen aynı kalmasından kaynaklanıyor.

ABB otoparklarında 2024 yılı ücret tarifesi belirlendi: İşte yeni fiyatlar… ABB otoparklarında 2024 yılı ücret tarifesi belirlendi: İşte yeni fiyatlar…

Henüz çözüm için somut bir adım atılmadı ancak mağdur olan birçok çalışan bu konuyla ilgili düzenleme beklemeye devam ediyor.

Editör: Zeynep Peksoy