"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5620 %0.15
36,1692 %-0.19
3.396.834 %2.394
2.977,44 0,52
Ara
İşçi Haber MEVZUAT 4D nedir? 4D'li çalışanların özlük hakları nelerdir?

4D nedir? 4D'li çalışanların özlük hakları nelerdir?

Kadroya geçen taşeron işçilerin (4D) özlük hakları nelerdir? 4D işçi maaşları ne kadar? 4D işçilerinin 2021 zam oranları ne kadar? İşte tüm detaylarıyla 4D işçilerin özlük hakları…

KHK ile taşeronluktan devlet memurluğuna geçen işçiler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D Statüsü'nde kadroya alındılar. 4/D kadrosu, devlet kadrolarında çalışan işçi sınıfını ifade etmektedir.

4D kadrosunda işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçiler bulunur.

4D ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?

4D’li işçiler  4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidirler. Özlük hakları toplu iş sözleşmeleri ile belirlenir. Yeni kadroya geçen taşeron işçiler için 2020 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesine kadar Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen hükümler uygulanıyor.  2 yıllık maaş zamları, izinler, eğitim ve yakacak gibi ek ücretler en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre belirlendi.

4/D KAMU İŞÇİSİNİN ÜCRET ZAMMI NE KADAR?

4D’li işçilerin maaşları yeni yıl itibariyle en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre günlük çıplak ücretlerine %4 oranında yapıldı. Önümüzdeki süreçte yapılacak zamlar ise şu şekilde;

Hükümet tarafından teklif edilen zam oranı için 700 bin kamu işçisine zam teklifi yapıldı. Kamu işçilerine yapılan zam teklifi brüt 3577- 3750 TL miktarları arasında maaş alanlara 100 TL seyyanen zam, brüt 3750 - 4000 TL arasında maaş alan kişilere ise 60 TL olarak önerildi.

HASTALIK YARDIMI

İş görmezlik durumunda 3 günden az günler için SGK ödeme yapmamaktadır. Bu durumda bu 3 günlük ödemeyi iş veren yapar.

İşçinin hastalık nedeniyle işe devam edemediği veya raporlu olduğu sürelere ait yılda 5 defayı geçmemek üzere SGK tarafından ödenmeyen ilk 2 günün ücreti işveren tarafından ödenir.

İşçinin, işyerinin bulunduğu mahal veya başka bir mahale sevk suretiyle viziteye çıkması hâlinde, işyerinden ayrı kalacağı zamanlarda; işçiye istirahat verilmeksizin ayakta tedavisine lüzum görüldüğü taktirde geçirdiği süreler için işçi ücretli izinli sayılır.

ÖLÜM YARDIMI

İşçilerin iş kazası sonucu ölümleri halinde yasal mirasçılarına 1.200,00(binikiyüz)TL tutarında; normal ölümleri halinde ise 800,00(sekizyüz)TL tutarında ölüm yardımı yapılır. İşçinin eş, çocuklarının, anne ve babasının ölümleri halinde 300,00(üçyüz)TL tutarında ölüm yardım yapılır.

ASKERLİK YARDIMI

Askere gitmek üzere işten ayrılan işçiye 300 TL askerlik yardımı yapılır.

HAFTALIK VE GENEL İZİNLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ

A- Normal çalışma yapılan yerlerde hafta tatili pazar günüdür. Vardiyalı çalışma yapılan yerlerde hafta tatili çalışmaya başlandığı 6. günü takip eden 7. gündür.
Hafta tatillerinde çalıştırılan işçilere takip eden hafta içinde bir gün izin verilir. Çalışılan bu hafta tatili günü için toplam iki yevmiye ödenir.

B- Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışmalar, önceden işçiye duyurulur. Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün için toplam 3 (üç) yevmiye ödenir.

C- (A) ve (B) bentlerindeki ödemeler için haftalık çalışma süresi şartı aranmaz.

GECE ÇALIŞMA

Gece çalışması zorunlu olan güvenlik görevlileri dışında 20:00 – 06:00 saatleri arası çalışılan durumlarda %10 zamlı ödeme yapılır

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

Fazla çalışma ücreti normal ücretin %60 zamlısı olarak ödenir.

YILLIK İZİN HAKKI

Taşerondan kadroya geçen işçiler için kamuda işe ilk başladığı tarih baz alınır. Çalışma sürelerine göre yıllık izin hakkedişleri şu şekildedir;

☑ 1 yıldan 5 yıla kadar 16 gün

☑ 5 yıldan fazla 15 yıldan ise  22 gün

15 yıl ve daha fazla ise 28 gün

ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ

İşverenin uygun görmesi durumunda işçi yılda 45 günde kadar ücretsiz izin kullanabilir.

SOSYAL İZİNLER

☑ Sosyal izinler kullanılırken maaşlarından kesinti yapılmaz.

☑ Eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün,

☑ Evlenmesi hâlinde 5 gün,

☑ Eş ve çocuğunun ölümünde 6 gün,           

☑ Ana, baba veya kardeşinin ölümünde 5 gün, 

☑ Kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümünde 2 gün, 

☑ Tabii afetten zarar görmesi hâlinde 10 güne kadar,

KIDEM TAZMİNATI

İş sözleşmesi İş Kanunu’nda belirtilen hallerde sona eren işçiye, kıdem tazminatı ödenmesi konusunda aşağıda belirtilen süreler dışında kanun hükümleri uygulanır. Her tam hizmet yılı için 35 (otuzbeş) gün, işçinin işverenin işini yaparken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümü halinde ise 40 (kırk) günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

İlginizi çekebilir

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *