Doğum yapan çalışan anneye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından doğum parası, doğum yardımı ve emzirme ödeneği olmak üzere üç çeşit destek sağlanmaktadır.
DOĞUM YARDIMINI VE DOĞUM PARASINI KİMLER ALABİLİR?
Doğum parasını yalnızca 4A ve 4C kapsamında çalışan anneler alabilir. Doğum yardımı için aranan şartlar ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da mavi kart sahibi olmak. Bu şatları sağlayan çalışan ya da çalışmayan tüm anneler doğum yardımı hakkına sahip olurlar. Doğum yardımı 15.05.2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için ödenmektedir. Ancak 2. Ve 3. Çocuk için ödenecek miktar hesaplanırken sıralamada 15.05.2015 öncesi doğan çocuklar da göz önünde bulundurularak sıralamaya karar verilir.
DOĞUM YARDIMI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Doğum yardımı için Sosyal Hizmetler Merkezleri'ne veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne başvuru yapılabilir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından çocuğun nüfus müdürlüğünde Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS) kaydı yapılır. Ardından başvuru dilekçesinin doldurularak şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla ulaştırılır. Ayrıca e-devlet üzerinden de Doğum Yardım Başvurusu yapılabilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarından çalışan personeller ise çalıştığı kuruma başvuruda bulunur.
DOĞUM YARDIMI NE KADAR?
Doğum yardımına başvuran anneler her çocuk için ayrı para alıyor. İlk çocuk için doğum yardımı 300 lira, 3 çocuk sahibi olan bir anne ise bin 300 lira alıyor.
DOĞUM PARASI NASIL HESAPLANIR?
Doğum parası 4A ve 4C ye tabi olarak çalışan annenin son 3 ayda aldığı brüt ücrete göre hesaplanır. Buna göre 3 aylık brüt ücret 90’a bölünerek çalışanın aldığı brüt ücret hesaplanır. Günlük doğum parası ise günlük brüt ücretin üçte ikisidir. 1 hafta doğum izni bulunan annenin toplamda 112 günlük alacağı düşünüldüğünde; günlük doğum parası 112 ile çarpılarak alınacak doğum parasının miktarı bulunur.
Ancak çoğul gebeliklerde doğum izin süresi 20 hafta olduğundan miktar buna göre yeniden hesaplanır.
SÜT PARASI NEDİR? NE KADARDIR ?
Devletin bebek yardımlarından biri de süt parası diye bilinen Emzirme Ödeneğidir. Bu ödenek için doğumdan sonra bebeğin yaşamına devam etmesi ve baba ya da annenin doğumdan önceki 120 gün için BAĞ-KUR'lu ya da sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayanlar Emzirme Ödeneği alabilirler. Emzirme ödeneği, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olarak ödenmektedir. Bu ücret tek sefere mahsus olarak ödenmektedir. 2019 yılı için süt parası ödeneği 149 TL’dir.
NERDEN ALINIR ?
Doğum parası, doğum yardımı ve süt parası yardımlarına hak kazananlar Kimlikleriyle beraber en yakın PTT şubelerinden ödemelerini alabilirler.