İŞÇİ HABER ÖZEL
10 binleri bulan GSS borçlusunu ilgilendiren GSS borçları için yapılandırılmaya gidilmişti. Bu yapılandırma sonucu prim borcunu ödemek isteyen vatandaş için son gün 28 Şubat 2019. Bugüne kadar ödeme yapan vatandaşın gecikme faizi silinecek.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?
Genel sağlık sigortası 2012 yılında yürürlüğe giren kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, bütün bireylerin sağlık faydalanması amaçlayan bir sistemdir. Gelir testi sonucu geliri asgari ücretin 1/3 oranından daha fazla olduğu tespit edilen kişiler sağlık sigortasından faydalanmak için prim ödemek zorundadır. Ayrıca kişi başı geliri asgari ücretin 3’te biri olan 676 lira ile 2029 lira arasında olanlar ise asgari ücretin 3’te 1’inin yüzde 12’si oranında yani 81 lira ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabilirler.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI’NDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
GSS’nin amacı herhangi bir işte çalışmayan isteğe bağlı sigorta ödemeyen, tarımsal veya ticari faaliyette bulunmayan ve işsizlik maaşı almayan bireylerin de sağlık hizmetlerinden faydalanmasıdır .Genel Sağlık Sigortası 18 yaşını soldurmuş bireyler için geçerli bir uygulamadır. 18 yaşının altındaki bireyler sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilmektedirler. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar da istedikleri takdirde prim ödedikleri takdirde GSS’ den yararlanabilirler.
GSS ÖDEYEREK EMEKLİ OLUNUR MU?
Genel Sağlık Sigortası için ödenen primler sadece sağlık hizmetleri için geçerlidir, emekli olmaya herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.
GSS BORCU OLANLAR SAĞLK HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİR Mİ?
Borçlunun sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için bazı şartlar gereklidir. GSS borcunun 60 günden az olması, gelir testinin yaptırılmış olması ve gelir testi sonucunda 676,5 TL’den az gelir kazandığının kesinleşmiş olması gerekmektedir.
GSS İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Kaymakamlık ’ta bulunan Sosyal Hizmetler Birimi’nde GSS başvuru formu doldurulur ve vergi dairesinden imzalatılır. Ardından mahalle muhtarlığında gerekli yerler doldurtulur ve imzalatılır. İkametgâh belgesi ve kimlik fotokopisi ile kaymakamlığa teslim edilir.
GSS BORCU NASIL SORGULANIR?
Genel Sağlık Sigortası borcu e-devlet üzerinden öğrenilebilir. E-devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna GSS yazın. Karşınıza çıkan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu/Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ (https://www.turkiye.gov.tr/ sgk-gss-borc-dokumu) kısmından borcunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
GSS BORCU ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?
Yapılandırmış olduğunuz borcunuzu TC Kimlik Numaranız ile anlaşmalı banka şubelerinden, bu bankaların ATM’lerinden yada internet bankacılığından ödeyebilirsiniz. Anlaşmalı bankaların listesi aşağıdaki gibidir...
Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Burgan Bank, Citibank, Denizbank, Fibabanka, Finansbank, HSBC Bank, ICBC Turkey Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odea Bank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Turkısh Bank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ,Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası ,Türkiye Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası