"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5625 %0.04
36,2422 %0.62
3.401.265 %0.269
2.965,70 -1,32
Ara
İşçi Haber MEVZUAT Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşüm nedir? Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı tespiti başvurusu için gerekli evraklar nelerdir? İşte kentsel dönüşümün avantajları ve dezavantajları…

Ülkemizde 1999 yılında gerçekleşen ve ardında büyük acılar bırakan Gölcük depremi ile girdi hayatımıza kentsel dönüşüm. Deprem kuşağında bulunan ülkemiz için uzmanlarca beklenen büyük bir deprem olduğu düşünüldüğünde kentsel dönüşüm hayati önemi göz ardı edilemez. Peki nedir kentsel dönüşüm, hangi şartlarda binalar yıkılıp yeniden yapılıyor?

 

HANGİ ŞARTLARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILIYOR?

Bakanlığın verdiği rakamlara göre yenilenmesi gereken 6,7 milyon konut bulunuyor. Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamına alınması için riskli bir yapı olduğu tespit edilmiş olması gerekiyor. Riskli yapı, riskli alan içinde veya dışında yer alan ekonomik ömrünü tamamlamış ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı şeklinde tanımlanır.

Riskli alanların hangi bölgelerde olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ nin resmi sitesinden görebilmek mümkün. Kurumun sitesinde bulunan kentsel dönüşüm sayfasından ilgili form doldurularak sorgulama yapılabilir.

 

RİSKLİ YAPI TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Riskli yapılar, 6.3.2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit edilir. Riskli yapı rapor tespiti için bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit için başvurabilir.  Riskli yapı tespiti için bir mülk sahibinin başvurusu yeterlidir. Ancak proje onayı için birden fazla ev sahibinin bulunduğu binalardaki yenileme çalışmalarının gerçekleşmesi için binada oturanların üçte ikisinin bu projeye onay vermesi yeterli oluyor. 

 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

 

Başvuru Dilekçesi

Mülk sahibi tapu fotokopisi

Mülk sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi

Takyidatlı dökümünüzün aslı

Başvuruda bulunan vekil ise vekalet örneği ve vekilin nüfus cüzdanı fotokopisi

Başvuruda bulunan şirket ise şirket resmi evrakları ve şirket yetkilisinin nüfus cüzdanı fotokopisi

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Kentsel Dönüşüm Yasası belki de en çok arsa tapusu bulunan kaçak binalarda ve gecekondu sahiplerini sevindirdi. Oldukça güvensiz olan bu yapılar yasa ile standartları yüksek yapılara dönüşüyor. Böylece yapıların mali değerleri ortalama bir yapı için 1,5 kat artıyor. Bu yenileme çalışmalarının mülk sahipleri için avantajlarından biri de devlet teşvikli dönüşüm kredilerinin kullandırılabiliyor olmasıdır. Ayrıca proje sonuçlanan kadar mülk sahipleri kira desteği de alıyor. Binaların inşası sırasında belediye ve noter harçları ile birlikte vergi muafiyetlerinden de yararlanıldığı düşünüldüğünde bu projeler herkes için son derece avantajlıdır.

 

Bunun yanı sıra; projenin başlaması, bitmesi ve teslim edilmesi sürecinin uzaması, hak sahiplerinin ortak bir fikir üzerinde uzlaşma zorluğu, inşaat şirketinin batması ve projeyi tamamlayamaması, proje süresince taahhüt edilen kira ödemelerinin yapılmaması gibi mülk sahiplerini endişelendiren dezavantajlar da bulunmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *