İŞÇİ HABER ÖZEL
Ülkemizde son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı sıkça şirkEtlerin konkordato yoluna gittiklerini duyar olduk. Peki nedir konkordato? Şirketler neden konkordato ilan eder?
KİMLER KONKORDATO İLAN EDER?
Finansal yapıları bozulan işletmeler için oldukça önemli bir adımdır konkordato. Borcunu ödeyemeyen ya da vadesi gelmekte olan borcunu ödeyemeyecek olan şirketlerin başvurduğu hukuki bir yoludur. İflas anlaşması olarak da anılır. İflas öncesi şirketler mali durumlarını mahkemeye sunarak alacaklıları ile borçlarının ödeme planını yeniden düzenlemek üzere konkordato yoluna gider. Borçlu ve alacaklı ödeme planı konusunda bir anlaşma yapar. Buna göre borçlu, alacaklı tarafla borcunun üçte ikisi üzerinden borcun en az yarısını ödeyerek kalanını da belirli bir ödeme planına bağlar.
KONKORDATO VE İFLAS ERTELEME ARASINDAKİ FARK
Daha önce varolan iflas erteleme ile konkordato arasında belli farklar vardır. İflas erteleme sadece sermaye şirketi, Türk Ticaret Kanunu göre borca batıklık bildiriminde bulunmuş̧ ise uygulanabilir. Ancak konkordatoya başvurabilmek için böyle bir şart aranmamaktadır. Ayrıca konkordato herkese açık bir imkandır: sermaye şirketleri, gerçek kişi ticari işletmeleri, gerçek kişiler faydalanabilir. iflas erteleme ise sadece sermaye şirketlerinin ve kooperatiflerin başvurabileceği bir yoldur. Ancak Yargıtay’a göre; Bankalar her ne kadar anonim şirket olsalar da iflas erteleme yoluna gidemezler. Bunların yanı sıra konkordato daha az masrafla yapılmasına rağmen iflas daha fazla maliyetlidir.
KONKORDATO BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İflas söz konusu olmadığı durumlarda da her alacaklı mahkemeye sunacağı gerekçeli dilekçe ile konkordato talep edebilir. İflas veren şirketler için borçlunun bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden başvuru yapılır. Yurtdışı merkezli işletmeler hakkında ise merkez şubesinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden, iflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nden talep gerçekleşir. Söz konusu talebin ardından mahkeme belgeleri inceleyerek 3 ay geçici mühlet verir. Talep üzerine bu süre 5 ayı bulabilir. Bu süreçte mahkeme borçlunun mal varlığının korunması için gerekli tedbirleri alır.
Geçici mühlet içerisinde mahkeme komiser rapolarını incelyerek konkordato sürecinin başarılı olup olamayacağını değerlendirir. Olumlu görülmesi halinde mahkeme tarafından kesin mühlet süresi verilir. Bu da genel olarak 1 yıldır, gerekli durumlarda 6 ay daha uzatılabilir.
Konkordato ilan eden firma sayısı her geçen gün artmakta. İşte konkordato ilanı veren bazı firmalar…
GİLAN 3.09.2018
HOTİÇ 31.08.2018
KESKİNOĞLU 12.06.2018
REMOİL 02.08.2018
MAKRO MARKET 27.10.2018
MENDO İÇ GİYİM 07.09.2018
DİZAYN BORU17.04.2018
EURONET CAR RENTAL 20.08.2018
AKER İNŞAAT 31.07.2018
OM-AR TEKSTİL 30.072018
NALPAS GIDA 13.07.2018
EFECAN TEKSTİL 17.07.2018
SMACH GIDA 05.07.2018