Taşeron kelimesi günümüzde yaygın olarak kullanılsa da hukuken taşeronun karşılığı alt işverenlik olup, taşeron işçi ise alt işveren işçisi olarak adlandırılır. Taşeronluk günümüzde hem maliyeti düşürmek hem de işleri hızlandırmak amacıyla sıkça tercih edilir. Kamuda da daha çok yeterli kadronun olmaması nedeniyle yan işlerde kullanılmak üzere taşeron işçi tercih edilir.
Taşeron sistemi hizmet alım ihaleleriyle gerçekleşir. Kurum tarafından açılan ihalelere katılan özel sektör temsilcileri ihale sonucu yüklenici firma adıyla proje bazlı olarak işi alır.
Taşeronluk sistemine iş kanununda belirli hallerde başvurulabileceği belirtilmiştir. Taşeronlar yalızca mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde veyahut uzmanlık gerektiren alanlarda çalışabilir. Ayrıca alt işveren işçisi yalnızca bir işyerinde görev yapabilir.
Taşeron işçilerin hakları yeterince iyileştirilemese de iş kanunu ile kısmi bir güvenceye alınmıştır. İş kanunu uyarınca iş veren de alt işveren ile birlikte çalışan işçinin tüm hukuku haklarından sorumludur.
Kamu iktisadi Teşebbüslerinde taşeron olarak çalışan işçiler son yayınlanan kararname ile belirtilen şartları yerine getirdiği takdirde bu haktan yararlanmaya hak kazandı. 4 Aralık 2015’ten itibaren kesintisiz en az 2 yıl çalışanlar sınavda başarı sağlamaları sonucu bulunduğu kurumda işçi statüsünde kadrolu olarak çalışıyor ve diğer kamu çalışanların sahip olduğu haklardan yararlanabiliyor