Sosyal Güvenlik Kurumu, mide ilaçlarına ilişkin yeni bir uygulama gerçekleştirdi. Uygulamaya göre; hastada, etken maddeleri farklı ve birbiriyle eşdeğer olmayan 6 grup mide ilacından biri varsa, bir diğerini SGK karşılamayacak. Eczacılar ise yeni düzenleme için hastaların mağdur olacağını söyledi. 

"BU UYGULAMALAR EŞDEĞER İLAÇ KAVRAMINA ZARAR VERMEKTE"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 132 mide ilacının etkileneceği konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Avrupa'da korkutan salgın alarmı: Sivrisinek kaynaklı hastalıklar yayılıyor Avrupa'da korkutan salgın alarmı: Sivrisinek kaynaklı hastalıklar yayılıyor

"Mide ilaçları hepimizin günlük hayatımızda kullandığı ve ihtiyaç duyduğu ilaçlardır. Eczanelerimize gelen vatandaşlarımıza ‘ilacın ödenmiyor, çünkü başka bir etken maddeli ilaç elinde mevcut görünüyor’ demek zorunda kalacak olmamızdan son derece üzgünüz. Aslında bu mide ilaçlarının ödeme sisteminde yaptığı değişikliği SGK kurum olarak kendisi duyurmalıydı, ancak bu uygulamayı herhangi bir yazılı duyuru ya da düzenleme olmadan hayata geçirdi. Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar 'eşdeğer ilaç kavramı'na da zarar vermektedir. Çünkü bu 6 grup mide ilaçlarının etken maddeleri tamamı ile farklı ve birbirleriyle eşdeğer değildir. Böyle uygulamalar eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır. Vatandaşlarımızın ve kamuoyunun bu tür uygulamaların eczane eczacılarınızdan kaynaklanmadığını, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tasarrufu olduğunu bilmelerini istiyoruz."