TBMM'ye sunulacak olan ve öğretmene şiddet yasalarını yeniden düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı, dikkat çekici yenilikler getiriyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere yönelik şiddetin cezasını artıran maddeler içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) önümüzdeki hafta TBMM'ye geleceğini duyurdu. Yeni taslak, öğretmenlerin disiplin kurallarını ve yaptırımları da kapsıyor.

Bakan Tekin'den ücretli öğretmen açıklaması: Bu konuyu çözmek için gerekli adımları atıyoruz Bakan Tekin'den ücretli öğretmen açıklaması: Bu konuyu çözmek için gerekli adımları atıyoruz

Taslağa göre, öğrencilerinin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenler için cezai yaptırımlar geliyor. Sosyal medyada fenomen olmak amacıyla öğrencilerin görüntülerini paylaşan öğretmenler, bu fiillerinden dolayı cezalandırılacak. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, ÖMK'daki ilgili madde şöyle ifade ediliyor:

"Öğrencilerin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri, öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatta belirlenmiş usuller dışında paylaşan öğretmenlere kınama cezası uygulanacaktır." Kınama cezaları öğretmenlerin sicil dosyasında 5 yıl boyunca kalacak.

Taslakta ayrıca, öğrencilerine kötü örnek olabilecek davranışlarda bulunan öğretmenlere yönelik disiplin hükümleri de yer alıyor.

Kanun taslağına göre, aylıktan kesme cezası şu hâllerde verilecek:

  • Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hâl ve hareketlerde bulunmak.
  • Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davranmak.
  • Eğitim-öğretim sürecinde Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapmak.

Kanun taslağının kabul edilmesi halinde, öğretmenlik mesleğinde disiplin ve güvenlik standartlarının önemli ölçüde artırılması hedefleniyor.

Kaynak: Sabah