Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey isimlerinin öldürülmesi sonrasında bölgede gerilim tırmanırken, İran ve müttefiklerinin saldırılar gerçekleştirme olasılığı artmış durumda.
İran destekli Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniyeh, 31 Temmuz’da Tahran'da düzenlenen bir suikast sonucu öldürülmüş, bu olayın ardından İran, İsrail'e karşı misilleme tehdidinde bulunmuştu. İran, bu suikastten İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail ise bu iddiaları kabul etmedi.
Görev süresi yakında sona erecek olan Büyükelçi Flake, İstanbul'da gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, "İran'la ilişkisi bulunan tüm müttefiklerimizden, İran'ı tansiyonu düşürme yönünde ikna etmelerini talep ediyoruz; bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor" dedi. Flake, Washington’un Türk yetkililerle yaptığı görüşmelere değinerek, "Gerilimi artırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha eminler" diye ekledi.
"ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İYİ BİR NOKTADA"
ABD-Türkiye ilişkilerinde son yıllarda ortaya çıkan başlıca sorunlar arasında, ABD'nin Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği YPG ile ittifakı ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemleri alması yer alıyor. S-400’lerin alımı, ABD yaptırımlarına ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına neden olmuştu. Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin şu anda uzun zamandır olmadığı kadar iyi bir noktada olduğunu belirtti.
Flake, Ağustos ayı başında Ankara’da gerçekleşen ve Soğuk Savaş’tan bu yana ABD ile Rusya arasındaki en büyük esir takasında Türkiye’nin oynadığı kritik role de dikkat çekti. Flake, "Müzakere sürecinde yer almadılar ancak lojistik açıdan önemli bir katkı sağladılar" dedi.
Haziran ayında Reuters’a verdiği bir röportajda, iki ülkenin İsrail'in Gazze'deki operasyonları konusunda görüş ayrılığı yaşamasına rağmen Türkiye'nin Batı’ya "sağlam şekilde bağlı kaldığını" ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın hiç bu kadar güçlü olmadığını ifade etmişti.
"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN İSRAİL SÖYLEMLERİ İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR"
Bugünkü açıklamalarında ise Flake, Gazze'deki durumun "çok zor" olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert söylemlerinin Türkiye'nin arabulucu rolünü zorlaştırdığını dile getirdi. Flake ayrıca, Washington’un ateşkes çağrılarını aktif olarak desteklemesinin ardından Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını ancak gerilimin tam anlamıyla ortadan kalkmadığını belirtti.
ABD'nin, Türkiye’den Rusya’ya gönderilen askeri bağlantılı donanımlar konusunda endişeli olmaya devam ettiğini vurgulayan Flake, Ankara'nın ihracatı durdurma çabalarını artırmasını talep etti. Flake, "Bu durum bizim için endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve sürekli olarak gündeme getiriyoruz. Türk yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, amacımızın Rusya’nın savaş kabiliyetini zayıflatmak olduğunu vurguluyoruz" dedi. Ayrıca, Türkiye’den önemli miktarda ürün sevkiyatı yapıldığını gözlemlediklerini belirten Flake, "Bu nedenle daha güçlü bir iş birliği sağlamak istiyoruz ve birçok alanda bunu başarıyoruz. Rusya'nın bu durumdan rahatsız olduğunu biliyoruz, bu da olumlu bir işaret" dedi.