Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri gerginlikten uzak, işbirliğine dayalı bir çizgiye oturtmayı amaçlayan AB, beş yıllık aradan sonra Türk Dışişleri Bakanı’nı 27+1 formatında Brüksel’de ağırladı. Bakan Fidan, toplantıda ilişkilerin ivme kazanması için teknik konularda somut adımların atılmasının gerekliliğini dile getirdi.
KIBRIS SORUNU MASADAYDI
Taraflar arasında özellikle Kıbrıs sorunu gibi konularda görüş ayrılıkları olsa da AB, diyalog zemininin korunmasından yana bir tutum sergiledi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Fidan’ı toplantıya davet etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Her şey iyi niyet ve diyalogla çözülebilir ancak diyalog kurmak için insanların tartışma fırsatına sahip olması gerekir” dedi. Fidan da toplantının AB ile ilişkilerin canlanması açısından önemine dikkat çekti.
Toplantıda, Fidan vize sürecinde yaşanan sorunlardan gümrük birliği güncellemesine, 2019 yılında askıya alınan yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden işletilmesi gerekliliğine kadar Türkiye’nin beklentilerini dile getirdi. Görüşmelerin genel havası, her iki tarafın da diyalog ve ilerlemeden yana olduğunu ancak bazı sorunların devam ettiğini gösterdi. Kıbrıs sorunu, Türkiye-AB ilişkilerinde ciddi bir pürüz olmaya devam ederken, Rum Kesimi, bu sorunun AB-Türkiye ilişkileriyle bağlantılı olduğunu savundu. Fidan ise Kıbrıs sorunuyla Türkiye-AB ilişkileri arasında bir bağ kurulmasının sağlıklı bir yöntem olmadığını ve sonuç getirmeyeceğini belirtti.
TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ
Fidan, Yunan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ile de bir araya geldi. Görüşmede, Yunan tarafı Türkiye’nin AB rotasını desteklediklerini, ancak bunun AB müktesebatına ve üye ülkelerin egemenlik haklarına saygıdan geçtiğini vurguladı. Türk-Yunan ilişkilerinin de ele alındığı toplantıda, gerilimden uzak olumlu bir iklime ihtiyaç olduğu vurgulandı. İki bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in önümüzdeki ay New York’ta yapacakları görüşmeyi de değerlendirdi.