"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2394 %0.06
37,0612 %0.1
2.294.830 %-1.695
3.013,58 0,71
Ara
İşçi Haber Politika Dışişleri'nden açıklama: Türkiye, Filistin'in haklı davasını destekliyor

Dışişleri'nden açıklama: Türkiye, Filistin'in haklı davasını destekliyor

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olacağını açıklayan Türkiye, bugün Lahey’de dosya sunacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “Türkiye, Filistinlilerin haklı davasına destek vermeyi sürdürecektir.” dedi. Türkiye, TSİ 16.30’da davaya müdahil olmak için dosyasını Lahey’e sunacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, sosyal medya üzerinden şu açıklamalarda bulundu:

"Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik başvurumuz, bugün Türkiye saatiyle 16.30’da Lahey Büyükelçimiz tarafından Divan’a sunulacaktır. Son derece kapsamlı ve ayrıntılı şekilde hazırlanan başvurumuz, Divan Statüsü'nün 63. maddesine dayanmaktadır.

Dünyada hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Uluslararası Adalet Divanı’ndaki dava, İsrail’in işlediği suçların cezasız kalmaması bakımından son derece önemlidir. Bu vesileyle, Uluslararası Adalet Divanı’nın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmasına ve Refah sınır kapısının insani yardımlara açılmasına hükmeden ihtiyati tedbir kararlarının bir an önce uygulanması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. BM Güvenlik Konseyi’ni üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz. Türkiye, Filistinlilerin haklı davasına destek vermeyi sürdürecektir."

TÜRKİYE MÜDAHİLLİK BİLDİRİMİNDE BULUNAN EN ÖNEMLİ ÜLKE

Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın ardından UAD’deki Güney Afrika ile İsrail arasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke olması beklenen Türkiye’nin müdahilliğinin önemi, kapsamı ve davanın sonraki aşamalarına etkisi dikkat çekici.

Türkiye, Gazze’deki soykırıma ilişkin müdahillik bildiriminde bulunan en önemli ülke konumuna gelecek. Başvurunun sembolik önemi yanı sıra, diğer bölge ülkelerinin de müdahil olma kararlarını güçlendirmesi bekleniyor. Bugün Divana sunulacak metnin, Güney Afrika’nın tezlerini destekler nitelikte ve Soykırım Sözleşmesi’nin ilgili maddelerinin özellikle 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamlar çerçevesinde nasıl yorumlanması gerektiğine yönelik olması öngörülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *