Iraklı uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Nisan’da gerçekleştirdiği Irak ziyaretinin ardından, PKK’ya bağlı bazı sözde partilerin yasaklanması kararını ve bu terör örgütüne karşı alınan tedbirleri AA’ya değerlendirdi.
Akademisyen ve siyaset bilimci Muhammed Amir Derşevi, PKK bağlantılı üç partinin yasaklanması kararının, Irak’ın Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme amacı taşıdığını, iki komşu ülke arasında sorun yaşanmaması gerektiğini vurguladı.
"IRAK'TA TERÖR ÖRGÜTLERİ NOKTASINDA CİDDİ BİR SORUN VAR"
Derşevi, "Irak'ta terör örgütleri noktasında ciddi bir sorun var. Dünyada terör örgütleri listesinde yer alan grupların Irak'a getirilmesi ve onlara destek sunulması Irak halkının çıkarlarına aykırıdır." değerlendirmesini yaptı.
Musul’a bağlı Sincar’da, halkın DEAŞ terörü nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Derşevi, Irak hükümetinin, halkın geri dönüşünü sağlamak yerine, Haşdi Şabi içerisindeki bazı terör örgütlerine destek verdiğini savundu.
Derşevi, bu gruplardan birinin PKK olduğunu belirterek, "Haşdi Şabi’nin 8. Tugayı aracılığıyla ve başka yollarla bu örgüte finansman sağlanıyor. Bu, Irak için olumlu bir durum değil," ifadelerini kullandı.
PKK’ya bağlı üç partinin Irak yargısı tarafından yasaklanmasını da değerlendiren Derşevi, "Irak yargısının PKK uzantısı 3 partiyi kapatma kararı, bu yanlışı düzeltmek için atılmış bir adımdır. Irak bu konuyu ciddiye almalı ve Türkiye gibi komşu bir ülke ile sorun yaşanmamalı." dedi.
"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ZİYARETİNDEN SONRA BİRÇOK ADIM ATILDI"
Iraklı uluslararası ilişkiler uzmanı Ramazan Nasreddin de yasaklanan üç partinin ideolojik olarak PKK’ya bağlı olduklarının, sloganlarından da anlaşılabileceğini ifade etti. Nasreddin, PKK’nın Irak yasalarına göre yasaklı bir örgüt olduğunu vurguladı.
Partilerin kapatılmasının iki önemli boyutu olduğunu belirten Nasreddin, "Birincisi, yasal açıdan yasaklı partiler IKBY Parlamento seçimlerine giremezler. İkincisi de bu durum (yasaklanması) siyasi açıdan Irak ile Türkiye ilişkilerinin iyi olduğunu gösteriyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretinden sonra birçok adım hayata geçirildi. PKK'nın yasaklı örgüt olarak kabul edilmesi bu adımlardan biri. TSK'nın IKBY-Irak sınırında operasyon düzenlemesi de bununla bağlantılıdır." şeklinde konuştu.